Wageningen University & Research organiseert een internationale teeltwedstrijd waarbij het klimaat in de tuinbouwkassen bestuurd moeten worden door kunstmatige intelligentie. Het team dat met de inzet van de minste grondstoffen zoals water en energie de hoogste opbrengst weet te halen, wint de wedstrijd.
Chinese internetgigant Tencent sponsort de ‘challenge’ van Wageningen UR. Namens Tencent is chief exploration officer David Wallerstein op zoek naar start-ups die de potentie hebben om door middel van technologie mensenlevens baanbrekend te veranderen.
Nóg duurzamer
Groenteteelt in kassen is momenteel al een duurzame wijze van voedselproductie. Onderzoek van Wageningen UR wees recent uit dat in volledige gecontroleerde kassen 1 kilo tomaten geteeld kan worden met slechts 5 liter water. Bij vollegrondteelt is 40 liter water nodig om dezelfde hoeveelheid tomaten te kweken. Experts van Wageningen UR verwachten echter dat de efficiëntie van voedselproductie in de glastuinbouw nog beter kan met behulp van kunstmatige intelligentie in autonome kassen.
Zelflerende kas creëren
Om te onderzoeken of kunstmatige intelligentie in kassen er echt voor kan zorgen dat de efficiëntie van groenteteelt onder glas omhooggaat, organiseert Wageningen UR de internationale wedstrijd. Deelnemende teams krijgen daarbij vier maanden lang het beheer over een compartiment in het onderzoekkassencomplex van Wageningen UR in Bleiswijk. De deelnemers worden uitgedaagd om een systeem te ontwikkelen dat bewijst dat kunstmatige intelligentie in kassen inderdaad kan zorgen voor een significante efficiëntere teelt.
Multidisciplinair
Teams die aan de wedstrijd van Wageningen UR deelnemen, mogen bestaan uit wetenschappers, R&D-specialisten en studenten op het gebied van kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en gewasfysiologie/teelt. Tijdens de wedstrijd voeren experts van de universiteit metingen uit binnen de kas en bij het gewas om te bepalen welk team met de minste grondstoffen de hoogste teeltopbrengst weet te realiseren.
Aanmelding en voorronde
Iedereen die aan de wedstrijd van Wageningen UR wil meenemen, kan tot 30 april een team aanmelden via de website van de internationale wedstrijd. Incomplete teams mogen zich ook inschrijven voor de wedstrijd. De organisatie van de competitie zal teams die niet genoeg leden hebben, aanvullen met deelnemers van andere groepen met te weinig leden.
Agenda
Begin mei krijgen alle teams die aan de voorwaarde voor inschrijving voldoen een bevestiging van hun deelname. Van 31 mei tot 1 juni doen deze teams mee aan een Hackathon die als voorronde van de teeltwedstrijd dient. Van 1 september tot half december vindt de wedstrijd zelf plaats, waarbij teams een systeem moeten ontwikkelen om hun kas autonoom te maken en efficiënter te kweken. In week 50 maakt de wedstrijdorganisatie de winnaar van de challenge bekend tijdens het eindevenement.
Verder verbeteren
De achterliggende gedachte van de teeltwedstrijd is de vraag hoe het mogelijk is om een almaar groeiende wereldbevolking van voldoende gezond voedsel te voorzien. “De wereldbevolking nadert de 8 miljard”, zegt Wallerstein. “Door de teeltefficiëntie zijn kassen het meest geschikt om al die mensen van voedsel te voorzien en met kunstmatige intelligentie kunnen we die nog verder verbeteren. Computers kunnen dingen bedenken waar mensen niet zo snel op komen. Ik ben heel nieuwsgierig wat hier uitkomt.”
Bron en beeld: Wageningen University & Research.