Tomato Masters in het Belgische Deinze gebruikt een sapstroommeter en een stengeldiktemeter om het vochtgehalte in de plant te volgen. “Je ziet hoe sterk de plant reageert op weersinvloeden”, zegt Tom Vlaemynck, mede-bedrijfshoofd en verantwoordelijk voor de teelt. “De metingen geven veel inzicht. We hebben er al veel van geleerd en in theorie zou je er op kunnen regelen. Maar dat durven we toch nog niet aan. We houden het als teler liever zelf in de hand.”
De combinatie van de twee sensoren maakt snelle stressdetectie mogelijk. De stengel zwelt of krimpt voortdurend; bij vochtgebrek signaleert de stengeldiktemeter (ook bekend als LVDT) dat hij in diameter afneemt. De sapstroommeter verwarmt de stengel een beetje en registreert met thermokoppels de temperatuurverschillen in verschillende richtingen. Daaruit wordt de sapstroom berekend. Samen geven de sensors een goed beeld van het vochtgehalte.
Vlaemynck: “We hebben bij de pruimtomaat een keer last gehad van neusrot. Aan de stengeldiktemetingen konden we toen zien wanneer het is misgegaan. Dat geeft veel inzicht. Je onderschat soms de plantreactie.”
Ook het effect van een watergeefstrategie – bijvoorbeeld droog telen – is duidelijk te zien. “De sensoren geven precies aan wanneer het nodig is te beginnen met gieten en wanneer je moet stoppen. Ook kun je zien of de plant genoeg vochtreserves opbouwt, als het vocht ’s avonds wegzakt”, vertelt hij. “We gebruiken ze voorlopig alleen om de reactie van de plant op het weer en aanpassingen in de watergift in de gaten te houden. We leren er veel van.”
Tekst: Tijs Kierkels. Foto: Wilma Slegers.