Weerbaarheid is een trend, in de glastuinbouw en maatschappelijk. Onderzoeker Saskia Kloet van VeiligheidNL bracht recent in beeld dat ouders (met name vaders) steeds meer moeite hebben om hun kind risicovol te laten buitenspelen. ‘Daar word je hard van’, kreeg ik vroeger te horen als ik met een schaafwond, buil op mijn hoofd of bloedende knie thuiskwam. Tegenwoordig klauteren kinderen alleen in overdekte speelparadijzen, beschermd door netten en rubberen vloertegels. Bouwen ze op deze manier voldoende mentale en fysieke weerbaarheid op, of ‘pamperen’ we ze te veel?
Vraag is of we in de glastuinbouw onze gewassen de laatste decennia ook te veel hebben gepamperd. Los van het feit dat het honderd jaar geleden al een bewuste en breed gedragen economische ontwikkeling was om van veel vruchtgroenten, potplanten en snijbloemen letterlijk kasplantjes te maken.
Leefomgeving
Terug naar de weerbaarheid: gedwongen door het wegvallen van chemische middelen en gestimuleerd door de groeiende aandacht voor milieu en duurzaamheid, wordt het ‘recept’ voor een sterk en weerbaar gewas meer en meer gezocht in de natuur. Een logische en uitdagende zoektocht. Als gewassen in de natuur eeuwenlang hebben weten te overleven, dan ligt de sleutel wellicht in diezelfde leefomgeving.
Weerbarstiger
Essentieel is dat het bij weerbaarheid niet gaat om de sleutel voor een probleem, maar om een mix van natuurlijke stoffen, nuttige organismen en extracten, die met elkaar de unieke en complexe cijfercombinatie vormen voor een gezonder en sterker gewas. Een gewas dat ziekten en plagen geen ruimte biedt om zich te openbaren. Dat klinkt mooi en laagdrempelig, maar de realiteit is weerbarstiger. Van een helder recept voor elke teler en elk gewas is immers allerminst sprake en daar is – begrijpelijk – wel behoefte aan.
Gestructureerde aanpak
Dat vereist nog uitgebreid onderzoek, praktijkproeven en productontwikkeling. Niet voor niets pleit Aad Termorshuizen, specialist bodempathogenen, in het interview op de hartpagina’s van de augustus-editie van Onder Glas (thema Bodemweerbaarheid) voor een meer gestructureerde aanpak om de werkzaamheid van biostimulanten in beeld te krijgen. ‘Anders ziet niemand door de bomen het bos meer.’
Roger Abbenhuijs
Hoofdredacteur Onder Glas