Zwavel is een van de oudste gewasbeschermingsmiddelen en bijna tuinbouwbreed in gebruik om echte meeldauw te bestrijden. De verdampingszwavel stond op de RUB-lijst, maar het was al langer duidelijk dat er uiteindelijk wél een toelating voor deze toepassing nodig zou zijn om echte meeldauw in de hele glastuinbouw te kunnen bestrijden. Dankzij daadkrachtig optreden van verschillende partijen kreeg het per 24 februari van dit jaar een brede toelating in de vorm van tabletten. Paprikateler Wouter Overgaag vertelt over zijn ervaringen.

Boven het paprikagewas van kwekerij Overgaag hangen felrode verdampers met daarin zwaveltabletten om een aantasting met echte meeldauw te voorkomen. Dit middel neemt bij hem een belangrijke plaats in bij de bestrijding van echte meeldauw. De officiële toelating van de tabletten is dan misschien wat buiten de spotlights gebeurd, blij is de paprikateler er wel mee.

Weinig alternatieven tegen meeldauw

De paprikakwekerij van Wouter, Gerrie en John Overgaag is 28 ha, verdeeld over drie locaties in De Lier, Maasland en Honselersdijk. Ze telen twee verschillende paprikarassen. Dit jaar zijn dat ‘Gina’ van Syngenta en ‘Margrethe’ van Enza Zaden. “We doen regelmatig proeven met nieuwe rassen en letten bij de rassenkeuze ook op de gevoeligheid voor meeldauw. Het ras ‘Gina’ is minder gevoelig voor meeldauw”, vertelt Wouter Overgaag.
“Meeldauw is een lastig probleem, waar we weinig alternatieven tegen hebben als we geen zwavel meer mogen gebruiken.” In het verleden gebruikten de paprikatelers granulaat. De afgelopen twee jaar deden ze al ervaring op met de tabletten. “We gebruiken ze in combinatie met de potten van Nivola. De tabletten hebben als voordeel, dat ze altijd hetzelfde zijn en gemakkelijk in het gebruik. Een klein minpuntje is dat de tabletten duurder zijn en dat we ongelijk werkende verdampers tussentijds minder makkelijk met kleinere hoeveelheden kunnen aanvullen.”

Nevenwerking tegen roofmijten

Zwavel heeft een nevenwerking tegen roofmijten en bij Overgaag met name Phytoseiulus. De paprikateler ontwijkt dit probleem. “In het voorjaar, als we de natuurlijke vijanden uitzetten, zetten we de verdamper twee tot drie weken iets minder uren aan of zelfs helemaal uit als er nog geen aantasting is om de opbouw van de Phytoseiulus-populatie niet in de weg te zitten. Gelukkig werkt dit over het algemeen goed. In het begin van het seizoen hebben we minder last van meeldauw.”

Tekst en beeld: Marleen Arkesteijn