Ga jij midden in de zomer vlak na het avondeten naar bed? Ik zie je verbaasd kijken; dan ga ik nog even genieten van een mooie zomeravond, ook al is het de laatste weken nogal regenachtig. Dan is het eigenlijk ook een beetje gek dat we onze paprikaplanten rond die tijd als het ware onder de wol stoppen, buis eruit, ramen dicht.
Mijn hele leven lang ben ik nog nooit een plant met een horloge tegengekomen, waarmee hij de tijd in de gaten houdt. De enige manier waarop een plant een beetje besef van tijd meekrijgt is de stand van de zon. Het is de daglengte die veel processen in de plant bepaalt, evenals de intensiteit van de zon.
Stil staan
Waarom kijken wij dan naar de klok als we onze instellingen bepalen en kijken we niet alleen naar de zon. Pas als het donker wordt weet de plant dat de dag ten einde is.
Dat is toch behoorlijk tegenstrijdig aan wat wij doen. Meestal stellen we het einde van de dag in rond 18.00 uur, als het avondeten op tafel staat. Dus laten we de plant rond die tijd al stil staan. Buis eruit en ramen dicht, vocht skyhigh. Zonde! Ik kom het te vaak tegen dat het stukje vanaf het avondeten tot zon onder wordt weggegooid, terwijl die paar uur voor de plant vaak nog heel waardevol is. In die periode kan hij nog energie maken en verdampen. De plant blijft er sterker van en zijn conditie verbetert weer een stukje.
Actief gewas
Met lekker zomerweer en 30°C in de avond staan de ramen wel open en komt er voldoende energie in de kas en op de plant. Maar dit jaar, met die kwakkelzomer in de afgelopen weken doet de zon geen duit in het zakje aan het einde van de dag. Wij moeten er dus voor zorgen dat het gewas actief blijft. Het is meestal heel simpel; zorg dat de ramen openblijven en dat er wat energie wordt toegevoegd aan de kas als de zon het niet doet. Daarmee blijven de gewassen een stuk gezonder en productiever tot ver in het najaar.
Tekst: Barend Löbker, Vortus