Biostimulanten behoren tot de natuurlijke producten die beweren de algemene gezondheid, vitaliteit en groei van planten te verbeteren en ze te beschermen tegen infecties.

Sinds vele jaren is het positieve effect van biostimulanten bekend, maar deze middelen worden nauwelijks geïntroduceerd in standaard teelten. Dit hangt samen met de beperkte kennis van telers over functies en gebruik van biostimulantia.

Meewerken aan onderzoek

Onderzoekers bij Wageningen University & Research bereiden nu een project voor waarbij ze verschillende biostimulanten zullen evalueren om inzicht te krijgen in hun werkelijke bijdrage aan de kwaliteit en kwantiteit van groenten en fruit. Daarin kijken ze naar variabelen als verbetering van de opname van voedingsstoffen, voedingswaarden en smaak. Mogelijk worden ook verbetering van de bodemgesteldheid en de ontwikkeling van natuurlijke nuttige microben onderzocht.
De onderzoekers Yaite Cuesta en Caroline Labrie nodigen geïnteresseerde bedrijven, telers of leveranciers van biostimulantia uit om contact met hen op te nemen.

Tekst: Yaite Cuesta Arenas