De Brabantse start-up Crux Agribotics heeft ’s werelds eerste volautomatische oogstrobot voor kaskomkommers ontwikkeld. Uniek aan de robot is dat het ook de exemplaren oogst die diep verstopt zitten tussen de bladeren van de komkommerplant. De robot maakt gebruik van een zelflerend algoritme, waardoor het onder andere zelfstandig kan bepalen welke komkommers rijp zijn om te plukken en of komkommers ziekten bevatten.

De oogstrobot bestaat uit een karretje met ronddraaiende camera’s en een flexibele grijper. De camera’s maken vanuit allerlei hoeken 3D-beelden van het gewas, om zo met behulp van speciale software een compleet beeld te vormen van waar de komkommers zich bevinden. Vervolgens stuurt de robot de coördinaten van de komkommer naar de grijparm, die daarna de komkommer bij het steeltje omklemt en afsnijdt.

Verstopte komkommers

Door het gewas vanuit verschillende hoeken in beeld te brengen, ‘ziet’ de robot ook komkommers die diep in het bladergewas verstopt zitten. Speciale software puzzelt de verschillende beeldopnames tot een geheel en stuurt de grijparm aan. Volgens medeoprichter en directeur van Crux Agribotics ing. Richard Vialle plukt de robot hierdoor 96 procent van alle rijpe komkommers. Een beperkt aantal medewerkers loopt met de robot mee voor de komkommers die de robot mist.

Slimme robot

Vialle geeft aan dat de data die de robot verzamelt erg belangrijk is. De robot maakt gebruik van een zelflerend algoritme, waardoor hij steeds accurater kan inschatten welke komkommers rijp zijn voor de pluk. De teler is deels verantwoordelijk voor dit leerproces volgens Vialle: “de robot stuurt de teler bijvoorbeeld een foto met een twijfelgeval en vraagt de teler wat te doen met die komkommer”. Op eenzelfde wijze leert de komkommer ook om zieke komkommers te herkennen.

Oogsten, sorteren én verpakken

Een groot voordeel van het zelflerende algoritme dat Crux Agribiotics gebruikt, is dat een robot er ook komkommers mee kan sorteren en verpakken. Maar dat is niet het enige voordeel van het algoritme. Vialle: “Met het lerende algoritme is het ook mogelijk om voorspellingen te doen. Bijvoorbeeld hoe de komkommer zal groeien of over hoeveel dagen een komkommer rijp is.”

Op de markt

Crux Agribotics heeft de volautomatische komkommeroogstrobot bij meerdere telers getest en is momenteel bezig om er een industrieel product van te maken dat wereldwijd inzetbaar is. “Daarvoor hebben we nog twee jaar nodig en zijn we op zoek naar strategische investeerders”, aldus Vialle. Crux Agribotics werkt bovendien aan soortgelijke robots voor de paprika- en tomaatteelt.

Tekst: Leo Hoekstra, beeld: Crux Agribotics