Wageningen University & Research organiseert dit jaar de 4e Autonomous Greenhouse Challenge. Een evenement waarbij internationale en multidisciplinaire teams de uitdaging aangaan om een kasteelt middels AI-software te besturen.

Deze keer gaat het om de teelt van dwergtomaten. Deze tomaten in een pot worden als ‘eetbare sierplant’ verkocht en leveren heerlijke vruchtjes voor in de salade of als kleine snack vanaf de vensterbank. Ook zijn er ontwikkelingen die laten zien dat een teeltsysteem op basis van dit soort kleine tomatenplanten tot een volledig geautomatiseerde tomatenteelt in kassen kan uitgroeien.

Gebruik maken van vision technieken

Voor de AI-software die de kas en teelt moet besturen draait het om het realiseren van een optimaal wijderzet-schema, gunstige groeiomstandigheden, minimaal gebruik van energie en het selecteren van het juiste oogsttijdstip. Vooral voor dat eerste en laatste zal AI-software gebruik moeten maken van vision technieken.
In het vooronderzoek heeft WUR enkele dwergtomaten rassen beproefd en is de Cherry 1284 F1 van Vreugdenhil voor deze challenge geselecteerd.
De hoofdsponsor voor dit project is zoals in eerdere edities het internet techbedrijf Tencent. Daarnaast is er ondersteuning door Lensli (duurzaam substraat), Certhon (beelden en data voor training van vision software), Fluence (LED-verlichting), Quantified (substraatsensoren), Pöppelmann (potten uit gerecycled plastic) en Biobest (biologische gewasbescherming).

Tekst: Feije de Zwart