Een Nederlandse ficuskweker gaat werken met een robot voor het automatisch opbinden van ficusplanten. De robot is ontwikkeld in het Innovation & Demo Centre (IDC) Robotica.

De robot maakt het mogelijk om de takken van een ficusplant automatisch op te binden. In deze techniek is kwekerij Zwethlande, die onder andere ficusplanten kweekt, erg geïnteresseerd. De robot maakt efficiënter werken mogelijk; ook de terugverdientijd was een overweging om in de robot te investeren. Het IDC Robotica, een initiatief van TU Delft, Demokwekerij Westland en TNO, is erg enthousiast dat de kweker bereid is om deze investering te doen en met de robot gaat werken.

Robots kunnen veel betekenen voor de tuinbouw. Volgens Martijn Wisse, professor Biorobotica aan de TU Delft, zijn we als Nederland niet alleen groot als voedsel exporterend land, maar ook in voedsel verwerkende machines waarin steeds meer wordt gerobotiseerd. Nederland heeft naast een hoogwaardige hightech-positie, een goede positie in tuinbouw, die wereldwijd uitgebouwd kan worden. Priva lanceerde onlangs op de GreenTech 2016 een bladplukrobot en de ISO Group kwam op dezelfde beurs met een nieuwe snij- en plantrobot.

Interesse in robots groeit

Roy Wubben, projectleider van het IDC Robotica en werkzaam voor Demokwekerij, geeft aan dat de interesse in en behoefte aan robotisering groeit. Het IDC Robotica ontving sinds haar oprichting in 2014 honderden bezoekers en tientallen vragen van kwekers. De afgelopen tijd werkte zij aan 14 innovatietrajecten, waaronder robots voor het sorteren van aubergines en het planten van yucca stammen en de robot die bij ficuskwekerij Zwethlande binnenkort wordt geïmplementeerd.

Bron: Demokwekerij Westland. Foto: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd