Juryvoorzitter van de GreenTech Innovation Awards 2018 Jan Willem Breukink heeft de winnaars van de GreenTech Innovation Awards 2018 bekendgemaakt. Autostix van Visser Horti Systems sleepte de GreenTech Innovation Award in de wacht, terwijl de Poseidon Sodium Extractor van Van der Ende Groep er met de GreenTech Sustainability Award vandoor ging. De GreenTech Impact Award werd gewonnen door Priva Horticulture BV met de Priva Academy. De IRIS! Scoutrobot van Metazet-FormFlex won de GreenTech Concept Award.

De bekendmaking van de winnaars van de GreenTech Innovation Awards volgde op de opening van de tweejaarlijkse handelsbeurs voor tuinbouwtechnologie. Loek Hermans (voorzitter van Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen) en Marcus Arbenz (directeur IFOAM-Organics International) verzorgde dit jaar de opening van de GreenTech Amsterdam die plaatsvindt in de RAI Amsterdam.

Scoutrobot wint Concept Award

De jury wees IRIS! Scoutrobot van Metazet-FormFlex aan als beste inzending voor de GreenTech Concept Award. De robot registreert de gezondheid van planten in kassen en detecteert ongedierte, ziekten en tekorten in een vroeg stadium. De robot kan ook worden uitgerust met camera’s, een gyroscoopsensor en een breed scala aan sensoren, wat resulteert in een bijna totale fabriekscontrole. In het haar beoordeling geeft de jury aan te geloven de Scoutrobot een enorm potentieel heeft en perfect past bij het moderne gewasbeheer.

Priva pakt Impact Award

Priva Academy is een gratis online onderwijsservice waar telers wereldwijd overal toegang tot hebben. Gebruikers kunnen meer leren over irrigatie, klimaat, energie, arbeid en productieprocessen in een tuinbouw- en binnenklimaat. Met dit concept won Priva de GreenTech Impact Award. Volgens de jury neemt Priva met de Priva Academy de verantwoordelijkheid op zich om telers over de hele wereld te trainen en op te leiden om nieuwe technologie op de best mogelijke manier te gebruiken.

Innovation Award naar Visser Horti Systems

Visser Horti Systems won de GreenTech Innovation Award met AutoStix. AutoStix is een nieuw systeem dat het planten van stekken automatiseert en efficiëntie creëert met behulp van een gepatenteerde overplanter met biologisch afbreekbare stroken. Stekken geoogst uit moedervoorraad kunnen onmiddellijk worden vastgeplakt aan de AutoStix-strook die is ontworpen om het wortelsysteem te stimuleren. De jury koos unaniem voor AutoStix als winnaar van de Innovation Award en roemde in haar commentaar de combinatie van innovatie, sterke technologie en een slim productontwerp.

Van der Ende winnaar Sustainability Award

De Poseidon Natriumtrekker van Van der Ende Groep won de GreenTech Sustainability Award. De Poseidon is speciaal ontwikkeld voor telers die water afvoeren om natrium te lozen. De Poseidon is een zuiveringssysteem dat natrium uit drainagewater haalt met maximale retentie van waardevolle voedingsstoffen. Een omgekeerde osmose-installatie concentreert het te lozen water waardoor het volume van gewasbeschermingsmiddelen in het lozingswater met circa 80% afneemt. De jury gaf aan van mening te zijn dat de stijgende vraag naar schoon water de Poseidon-technologie een mooie toekomst zal geven.

GreenTech Innovation Route

Alle inzendingen voor de GreenTech Awards staan op de GreenTech Innovation Route. De genomineerde inzendingen voor de innovatieprijzen zijn te zien op het InnovationLAB van GreenTech Amsterdam. GreenTech Amsterdam vindt plaats van 12 tot 14 juni in RAI Amsterdam Convention Centre. Registeren voor een bezoek aan de beurs kan via deze website.

Bron en foto: GreenTech.

Gerelateerd