Teeltmanager Cees Maan van Lans Tomaten gelooft niet in wondermiddelen en al helemaal niet in zijn vakgebied: de tomatenteelt. Maar toen huisleverancier Biobest vorige zomer met plantversterker Greenstim op de proppen kwam, werd hij toch nieuwsgierig. Hij paste het middel enkele malen toe in een kas met lycopeentomaten en was positief verrast. “We hadden minder last van neusrot en krimpscheur. En de kwaliteit van de vruchten was duidelijk beter.”

Lans Tomaten teelt aan de Burgerweg in De Lier op 12,5 hectare jaarrond tomaten, waaronder lycopeentomaat Proudesse. Een tomaat met een hoger lycopeengehalte (een antioxidant waaraan gezonde eigenschappen worden toegedicht) en een dieprode kleur. Het product wordt door telersvereniging Harvest House onder het label ‘Harvest of health’ aan verschillende afnemers in Nederland en daarbuiten verkocht.

Testresultaten

Een nadeel van Proudesse, dat Lans jaarrond in drie kassen onder SON-T belichting teelt, is de gevoeligheid voor krimpscheur en neusrot. De vruchten worden in het hoogseizoen ook doffer, zegt teeltmanager Cees Maan. Biobest claimde dat Greenstim de calciumopname verbetert, waardoor de celwanden sterker worden en deze beter bestand zijn tegen zogenaamde droogte-stress. Daarom had Maan wel oren naar een proef. “Vorig jaar zijn we er in de zomer mee gestart door het middel mee te druppelen met de voeding. Ik verwachtte natuurlijk geen wonderen. Maar na drie tot vier weken begon mij op te vallen dat de glans op de vruchten duidelijk verbeterde. Daarna hebben we de behandeling een paar keer herhaald. Het effect was dat de vruchtkwaliteit tot het eind van de teelt goed bleef.”

“Ik verwachtte natuurlijk geen wonderen. Maar na drie tot vier weken begon mij op te vallen dat de glans op de vruchten duidelijk verbeterde.”

Cees Maan bleek niet de enige teler die positief verrast was over Greenstim, zegt Arjo van Lenteren van Biobest. “We hebben het middel vorig jaar bij zes tomatentelers getest en daar kwamen unaniem positieve resultaten uit. Sommige telers vroegen mij of ik het verschil in kwaliteit kon aanwijzen tussen behandelde en onbehandelde vruchten. En ik pikte de behandelde tomaten er steeds feilloos uit. Alle test-gebruikers gaan er trouwens dit jaar mee door. Dat zegt toch ook wel wat.”

Dosering

Biobest testte het middel Greenstim bij verschillende tomatentypen en -rassen, waaronder cherry-, cocktail-, tros- en grove trostomaten. Van Lenteren: “Dit seizoen willen we gaan ‘finetunen’. Tot nu toe adviseerden we om elke drie tot vier weken 2 kilogram per hectare toe te passen. Wij denken dat dit in de cherrytomaten iets omlaag kan en in de grove trostomaten iets omhoog moet. Maar dat zullen de resultaten moeten uitwijzen. Ook willen we kijken wat het effect is van de wijze van doseren, het tijdstip et cetera.”

“Spuiten is effectiever, maar kost veel meer arbeid. Wij adviseren daarom het middel te druppelen, het resultaat is bijna even goed.”

Maan druppelde Greenstim mee met het gietwater, maar spuiten kan ook. Van Lenteren: “Spuiten is effectiever, maar kost veel meer arbeid. Wij adviseren daarom het middel te druppelen, het resultaat is bijna even goed. We adviseren ook om het vanaf april of mei te gebruiken en elke drie tot vier weken te herhalen, tot het eind van de teelt.” Wel luistert de toediening nauw, zegt Maan: “Ik zet mijn unit vanaf 14 uur stil en laat de mat in een paar uur wat droger trekken. Om 16 uur ga ik Greenstim druppelen, daarna geef ik 1 of 1,5 liter water tot de mat verzadigd raakt. Dan weet ik dat het er in zit. De volgende dag start ik weer rustig met watergeven, maar zorg ik wel dat ik voorzichtig ben met mijn drain. Greenstim is trouwens makkelijk toe te dienen. Het spul lost heel snel op.”

Osmosewerking

Cees Maan ziet Greenstim vooral als een ondersteunend middel, met name bij rassen die gevoelig zijn voor krimpscheur en neusrot. “Je basis moet natuurlijk goed zijn, je klimaat, je voeding, CO2-dosering et cetera. Maar ik heb het idee dat met name de planten die de hele winter onder belichting groeien in de zomer minder vitaal zijn. Ze hebben dan meer moeite om te herstellen van een warme dag. Dan loopt het zoutgehalte in de plant op. Dat ga je zien aan de vruchten: die worden wat doffer, de huid wordt stugger. Ook zie je meer krimpscheur en neusrot. Die vruchten belanden natuurlijk in de afvalcontainer. En de productie van dit ras is toch al lager dan normaal. Als je de osmotische werking in de plant makkelijk kan beïnvloeden, waardoor die op de dag beter kan presteren en ’s avonds weer sneller kan herstellen, dan zie ik er de pluspunten wel van in.”

“Wij hebben een tomaat die we als een kwaliteitsproduct onder merk in de markt zetten. Daarvan willen we de glans en de rode kleur kunnen garanderen.”

Voor een merktomaat als ‘Harvest of health’ met een verhoogd lycopeengehalte is jaarrond een constante kwaliteit leveren een vereiste, bevestigt Maan. “Wij hebben een tomaat die we als een kwaliteitsproduct onder merk in de markt zetten. Daarvan willen we de glans en de rode kleur kunnen garanderen. We telen ook het hele seizoen door en willen zoveel mogelijk constante kwaliteit leveren. Dat was nog een belangrijk argument om dit middel uit te proberen. Wij gaan er in ieder geval dit zomerseizoen mee door en willen het ook in een ander ras, een pruimtomaat, uitproberen.”

Greenstim kost 90 euro per verpakking van 2 kilo. Maan vindt de kosten ruimschoots opwegen tegen de voordelen. Van Lenteren: “Dat vind ik wel een sterk punt ten opzichte van andere plantversterkers. Het is ook een 100% natuurlijk middel.”

Wat is Greenstim?

Greenstim® is een oplosbaar poeder voor bladtoepassing, dat 97% zuivere glycine betaïne bevat. Deze krachtige osmo-regulator beschermt de planten tegen extreme omstandigheden zoals droogte, temperatuurveranderingen, zoutstress en waterstress. Op deze manier worden planten o.a. minder gevoelig voor neusrot, barsten en rand. Greenstim resulteert ook in een betere bewaring van fruit. Greenstim wordt opgeslagen in de plantencellen en zorgt hier voor een betere water/nutriënten (waaronder Calcium) huishouding, waardoor overvloedig opslorpen van water of massale lekken vermeden worden. Laboratorium studies hebben aangetoond dat Greenstim tijdens osmotische stress de fotosynthese verbetert en de celwand verstevigt, met hoger vruchtgewicht en een langere houdbaarheid tot gevolg. Greenstim® wordt geproduceerd door Lallemand Plant Care.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Lans Tomaten en Biobest. Tekst en foto’s: Mario Bentvelsen. Video: BrokxMedia.