Gegarandeerd schone lucht in de werkomgeving dankzij groene planten. Met die innovatie heeft het bedrijf Cloud Garden de finale bereikt van de FG Noviteitenprijs 2017. Het modulaire luchtzuiveringssysteem bestaat uit een sensor die de luchtkwaliteit meet en een actief ventilatiesysteem met groene plantenwanden. Op 25 januari wordt de winnaar bekend gemaakt bij de opening van de vakbeurs Facility en Gebouwbeheer.

‘Schone lucht-garantie’ is één van de projecten uit het programma Waard&vol Groen van Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN). Het project is ontwikkeld in samenwerking met Royal FloraHolland, Van der Tol BV, Into Green, Nieuwkoop Europe, Priva en Waterdrinker.

Slimme sensoren

Dat planten de lucht kunnen reinigen van giftige gassen zoals formaldehyde, benzeen, tolueen en andere schadelijke gassen is al in de tachtiger jaren door NASA aangetoond. Een nieuwe ontwikkeling zijn gevoelige sensoren, die de luchtkwaliteit continu kunnen meten. Is de concentratie van ongewenste gassen te hoog, dan gaan de ventilatoren meer lucht langs de planten voeren. De planten breken de gassen vervolgens af zodat medewerkers schone lucht inademen.

Over de Noviteitenprijs

De Noviteitenprijs is een belangrijk onderdeel van de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in de Jaarbeurs Utrecht. Uit 59 inzendingen zijn 5 innovaties gekozen voor de finale van deze vak- en publieksprijs. Op woensdag 25 januari reikt de vakjury de prijs uit aan het meest innovatieve product of dienst op het vakgebied facilitair management en gebouwbeheer. Het winnende product of dienst draagt bij aan de ontwikkeling van een duurzame werkbeleving en omgeving. Het ‘Schone lucht garantie’ systeem van Cloud Garden past binnen nieuwe trends voor de werkplek. Meer aandacht voor gezonde werknemers en groen in de werkomgeving staan volgens Facility Management Magazine in de top 5 van trends voor kantoorinrichting in 2017.

SIGN is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland en heeft voor de uitvoering van haar innovatieprogramma een alliantie met het ministerie van Economische Zaken.

Tekst: LTO Glaskracht. Foto: Zuidkoop.

Gerelateerd