De chrysantenteelt staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Innovaties zoals de teelt los van de ondergrond, geautomatiseerd planten en oogsten en een fossielvrije, emissiearme teelt vereisen een systeemsprong ten opzichte van de huidige grondgebonden teelt.
Een veelbelovende oplossing is de teelt in bakken met substraat. Hoewel succesvolle proeven zijn uitgevoerd, hebben telers nog vragen over de keuze van het substraat, het hergebruik daarvan bij opeenvolgende teeltrondes en het afstemmen van de lichtbehoefte op het groeistadium van het gewas. De business unit Glastuinbouw van Wageningen Plant Research onderzoekt deze aspecten in vier teelten, wat cruciale inzichten moet opleveren voor de toekomst van de chrysantenteelt.
Drie verschillende substraten onderzocht
De eerste teeltronde focuste zich op substraatkeuze. Hierbij zijn twee veenhoudende substraten en één substraat zonder veen onderzocht. Op basis van de uitkomsten van de teelt is besloten verder te gaan met zowel een veenhoudend als veenvrij substraat. In de huidige teeltronde ligt de focus op dynamisch belichten en het hergebruik van substraat met en zonder stomen.
Het project is gefinancierd door het programma Kas als Energiebron. De lampen zijn van MechaTronix. Ook de gewascoöperatie chrysant draagt bij aan dit project.
Tekst: Janneke Grit