Tomatenteler Agro Care gaat uitbreiden in Tunesië, meldt het Financieel Dagblad. Er komen zes glazen kassen bij voor de teelt van snoeptomaatjes. Het gaat om een investering van 25 miljoen euro, die uit eigen middelen wordt betaald.

De onderneming heeft twee uitstekende jaren achter de rug. De omzet steeg in 2017 naar 130 miljoen euro. Over 2016 besloten de zes eigenaren zichzelf voor het eerst dividend uit te keren. Met een eigen vermogen van 102 miljoen euro was dat bedrijfseconomisch geen probleem, aldus het Financieel Dagblad.

Marktleider

Eind 2016 fuseerde Agro Care met Kesgro en werd daarmee op slag nummer één in tomatentelend Nederland met een geschat marktaandeel van 10%. Na Agro Care komen bedrijven als Combivliet, Royal Pride, Van der Lans, Schenkeveld en Red Star.
Agro Care teelt op vijf locaties: drie in Nederland (Rilland, Wieringermeer en De Lier), een in Tunesië (El Hamma) en een in Marokko (Agadir). Veruit de grootste vestiging staat in Agriport A7, in de kop van Noord-Holland. Het tomatenbedrijf heeft een totale omvang van 182 ha, waarvan 10 ha in Tunesië. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een uitbreiding met 5 ha van Desert Joy, zoals het bedrijf aan de rand van de Sahara heet.
Agro Care heeft elf tomatenrassen in hun assortiment. De snoeptomaat, de cherrytomaat en de kleine trostomaten zijn tezamen goed voor 65% van de omzet.

Nieuwe overname

Compagnons Philip van Antwerpen en Kees van Veen zweren bij samenwerking in de keten. Hun bedrijf heeft deelnemingen in de hele sector: een veredelingsbedrijf, een verpakker, een inkoopcombinatie, een energiebedrijf, een uitzendorganisatie, een bedrijf dat de huisvesting regelt voor de tomatenplukkers, een exporteur en een softwarebedrijf. De tomatentelers nemen sinds een paar jaar ook financieel deel in een verwerkingsbedrijf, GreenBlend. Dat bedrijf produceert tomatenpulp en -sap en levert aan supermarkten en foodbedrijven, zoals pizzafabrikanten en soepmakers. En ze zinnen op een nieuwe overname in Nederland. ‘De voorkeur gaat uit naar een bestaand tomatenproductiebedrijf, eventueel samen met een investeringsbedrijf.’

Bron: Financieel Dagblad. Foto/video: Agro Care.


Gerelateerd