Emsflower, Europa’s grootste teler van violen en geraniums uit Emsbüren, gaat onder meer investeren in de verticale teelt van sla op water en de tomatenteelt, meldt het Financieel Dagblad.
Emsflower is het tuinbouwbedrijf van Bennie Kuipers en zijn zoons Tom en Bart. Aan de rand van het Duitse dorp Emsbüren beschikken de Tukkers over een tuinbouwcomplex van bijna 70 hectare. Ook in Oost-Nederland exploiteren zij enkele teeltbedrijven. Hun onderneming, met een omzet van bijna 50 miljoen euro, is groot geworden met de teelt van bloeiende perkplanten voor supermarkten.
Verticale teelt
Een paar jaar geleden stapte het bedrijf in de teelt van tomaten. Nu experimenteert zij ook met de teelt van sla op water. Over een paar jaar wil Kuipers grootschalig verticaal gaan telen in ultramoderne klimaatkamers, met led-verlichting. Kuipers denkt de sla te kunnen afzetten via zijn bedrijf Emsland Gemüse. In Duitse supermarkten is veel vraag naar producten die in de regio geteeld zijn, zonder bestrijdingsmiddelen.
Staay Food Group
Staay Food Group is hier ook mee bezig en bouwt momenteel voor bijna 10 miljoen euro een vertical farm in Dronten voor de teelt van bladgewassen. Het verwacht binnenkort te kunnen beginnen met de inrichting van de vertical farm, die door aanloopproblemen een half jaar is vertraagd. Het handelsbedrijf met een omzet van 500 miljoen euro wil op termijn meer dan één miljoen kilo sla (lollo bionda, rucola en frisee) produceren in Flevoland. De sla is bedoeld voor maaltijdsalades en zal worden verkocht aan Duitse supermarkten.
Interessante marges
Kuipers zegt bewust te kiezen voor de groenteteelt. ‘De foodsector is heel interessant voor ons. De marges zijn er goed en de teelt zorgt voor meer stabiliteit in onze inkomsten. Als we tegenvallers hebben bij de perkplanten, kunnen we die met onze groenten makkelijker opvangen. En slateelt op water is veelbelovend.’ Naast de klimaatkamers voor sla wordt er geïnvesteerd in tomaten. Kuipers maakt een tweede kas in Emsbüren geschikt voor de teelt van trostomaten. Daarnaast gaat het bedrijf komend jaar een eigen stekkenbedrijf opzetten in Ethiopië.
Erlebnispark
Kuipers zit al twaalf jaar met het grootste deel van het bedrijf in Duitsland. De grond was er goedkoop, de gemeente wilde de Nederlandse onderneming graag huisvesten en de verbindingen naar de rest van Europa zijn prima. Kuipers opende er een tuincentrum van 24.000 m² en bouwden ook nog een publieksaccommodatie (‘Erlebnispark’) met tropische tuin, een loopbrug en een restaurant waar jaarlijks 200.000 tot 300.000 bezoekers uit de regio op af komen. Bennie: ‘Goed voor de naamsbekendheid. En al die bezoekers laten ons ook zien wat de laatste trends in de markt zijn.’ In de toekomst wil Kuipers alle activiteiten – uiterlijk in 2022 – samenvoegen in Emsbüren. Ook bestaan er plannen voor de aanschaf van nog eens 100 hectare grond voor de bouw van kassen voor de teelt van perkplanten, tomaten, paprika en sla.
Emsflower is financieel gezond, meldt het FD verder. De winst voor belasting ligt jaarlijks op 5 tot 10% van de omzet. Voor de geplande investeringen heeft het een lening lopen bij Rabobank. Kuipers hoopt het resterende bedrag van 40 miljoen euro snel af te lossen. ‘Over vier jaar willen we schuldenvrij zijn.’
Bron: Financieel Dagblad. Foto: Emsflower.