Van der Lugt is wereldwijd de eerste kweker van lisianthus die volgens Het Nieuwe Telen zijn bloemen gaat kweken. Technokas realiseert deze primeur op het nieuwe bedrijf van 6 hectare, dat in Monster in aanbouw is. Met het Nieuwe Telen verwacht Van der Lugt Lisianthus een beter klimaat in de kas en een aanzienlijke energiebesparing te realiseren. Voor het aanbrengen van de installaties voor Het Nieuwe Telen geldt momenteel een subsidieregeling die nog tot 26 april 2019 is geopend.

Dit voorjaar is de bouw gestart van de nieuwe teeltlocatie voor Van der Lugt Lisianthus. Het familiebedrijf besloot om als eerste teler van deze bloemen de techniek van Het Nieuwe Telen toe te passen. “Er zijn bij Delphy al eens proeven gedaan met Het Nieuwe Telen bij lisianthus, maar dat was met een ander systeem; met ventilatoren boven het scherm. Dat was bij lisianthus geen succes. Toch wilden wij in onze nieuwe kas een techniek toepassen waarmee wij energie kunnen besparen en ons klimaat kunnen verbeteren”, vertelt Marcel van der Lugt.

Met grotere capaciteit

“We zijn daarom gaan kijken bij chrysantentelers die ervaring hebben met Het Nieuwe Telen en daarvoor de installatie van Technokas gebruiken. Hun ervaringen en de wijze waarop deze kassenbouwer de installatie in een kas integreert, heeft ons overtuigd”, zegt Van der Lugt. De installatie die het Lierse bedrijf bij Van der Lugt Lisianthus realiseert heeft wel meer capaciteit (zowel qua luchtdebiet als qua verwarmingsvermogen) dan de luchtbehandelingskasten die bij chrysanten worden toegepast. Dat is noodzakelijk in verband met andere teeltcondities van lisianthus.

Alle vertrouwen in

“We verwachten dat Het Nieuwe Telen ons meer luchtstroming en een betere luchtvochtigheid zal brengen, tegen lagere energiekosten.” Hoewel de kweker van lisianthus geen zekerheden heeft, heeft ze er alle vertrouwen in. “We hebben maar één keer de kans om nieuw te bouwen en dan willen we ook meteen de best mogelijke keuzes maken. Met hun hulp denken we een prima klimaatsysteem te realiseren. De berekeningen die zij maakten en de begeleiding die zij verzorgen maken dat wij het volste vertrouwen in Het Nieuw Telen hebben”, aldus de kweker.

Subsidie aanvragen

Van der Lugt Lisianthus ontving van de kassenbouwer ook hulp bij de subsidieaanvraag. “De regeling is nog ruim een week, tot en met 26 april, geopend”, zegt Maurice Hartman van Technokas. “Als er kwekers zijn die met concrete ideeën voor Het Nieuwe Telen rondlopen, laat hen dan snel bij ons langskomen, dan kunnen we mogelijk nog een aanvraag indienen.” De subsidie behoort tot de EG-regeling, en is daarmee een onderdeel van het actie- en innovatieprogramma Kas als Energiebron. Het budget voor de openstelling van deze regeling is opgehoogd, waardoor er € 6,9 miljoen beschikbaar is.

Gerelateerd