Grote aardbeientelers in Nederland willen de Spaanse aardbei uit de supermarkt verdringen door onder glas te gaan telen. Dat stelt Het Financieele Dagblad in een reportage. De krant tekent op dat ruim tien grootschalige aardbeiteeltbedrijven al actief zijn in de bedekte teelt.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer 75% van alle aardbeien in de volle grond groeien, maar volgens Het Financieele Dagblad is dat slechts een kwestie van tijd. Als voorbeeld haalt de krant het teeltbedrijf Dutch Berries aan, dat momenteel bouwt aan een megakas op een complex van twintig hectare.

Strategie

Naast Dutch Berries richten ook grote aardbeientelers als Beekers Berries, Diepstraten, Kwekerij Van Oers, Brookberries, Van Gennip Kwekerijen, Dutch Berries en Royal Berry zich op de gesloten teelt. De reden dat meer aardbeientelers in de kas willen telen, is dat de telers zo jaarrond goede aardbeien kunnen oogsten. Op deze manier hopen zij de Spaanse aardbeien, die vooral buiten de zomer de supermarkten domineert, uit de schappen te verdringen.

Schaalvergroting

Opvallend is dat cijfers van het CBS aantonen dat de aardbeienteelt een flinke schaalvergroting doormaakt, net als de glasgroenteteelt. Het aantal aardbeientelers daalde van 830 in 2006 naar 450 in 2017, terwijl de opbrengst juist steeg. Die stijging in de omzet kunnen de aardbeientelers goed gebruiken bij de omschakeling naar teelt in de kassen; de nieuwe kas van Dutch Berries vergt een investering van bijna 40 miljoen euro.

Bron: Het Financieele Dagblad, beeld: Wilma Slegers