Tuinbouwcoöperatie Horticoop heeft het grootste deel van zijn Nederlandse groothandelsactiviteiten per 1 november verkocht. Het betreft de in- en verkoop van meststoffen, chemische en biologische gewasbescherming en de daarbij behorende logistiek en distributie. De strategiewijziging heeft tot gevolg dat zestig medewerkers bij andere bedrijven komen te werken.

De overnemende partijen zijn Van Iperen, Koppert Biological Systems en Mertens. De overname betreft niet alleen de groothandelsactiviteiten van Horticoop, maar ook van alle bijbehorende medewerkers. Dit was volgens Igo Janssen, algemeen directeur van Horticoop, een belangrijke voorwaarde voor de verkoop. “Daarmee blijft de door onze medewerkers opgebouwde kennis en expertise behouden voor de sector.”

Transacties

De meststoffen en chemische gewasbescherming, inclusief de logistiek en distributie, worden overgenomen door Van Iperen. Het gaat bij deze transactie om klanten, personeel en voorraden. In totaal gaan 28 Horticoop-medewerkers over naar Van Iperen. Ook gaat Van Iperen het distributiecentrum van Horticoop in De Lier gebruiken. De biologische gewasbescherming, inclusief logistiek en distributie, wordt overgenomen door Koppert Biological Systems. Hierbij gaat het om het klantenbestand, patenten, merkrechten en voorraden. 32 medewerkers, waaronder de consultants, maken de overstap naar Koppert. De verkoop en levering van vloeibare meststoffen gaan over naar branchegenoot Mertens.

Koerswijziging

Horticoop heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een toonaangevende leverancier en ontwikkelaar van tuinbouwtechniek en producent van substraten. Horticoop wil de komende jaren meer investeren in de ontwikkeling van deze producten en diensten. Als gevolg van de koerswijziging stopt de coöperatie met zijn groothandelsactiviteiten in gewasbescherming en meststoffen. De groothandelsactiviteiten in bedrijfsbenodigdheden worden wel voortgezet. Op dit moment wordt onderzocht wat de best passende vorm en plaats voor deze activiteit is.