Door meer kennis van het gedrag van rupsen en motten kunnen onderzoekers van Wageningen University & Research de monitoring verbeteren en biologische bestrijding gerichter inzetten. Het project richt zich op de bestrijding van Turkse mot (Chrysodeixis chalcites) en Duponchelia fovealis.

Tevens toetsen de onderzoekers nieuwe soorten natuurlijke vijanden van de Turkse mot. Hierbij staan soorten die naast eitjes en jonge rupsen ook grotere rupsenstadia kunnen bestrijden centraal. Daarnaast onderzoeken we of de werking van biologische middelen tegen Turkse mot en Duponchelia kunnen verbeteren door het gedrag van de rupsen te beïnvloeden, en hoe we de effectiviteit van zogenaamde baculovirussen kunnen vergroten.

Modelgewassen gerbera, paprika en potorchidee

Tenslotte zullen we alle in dit project ontwikkelde strategieën met andere beschikbare strategieën combineren tot robuuste IPM-systemen voor de drie modelgewassen gerbera, paprika en potorchidee.
Dit project is een publiek-private samenwerking (PPS) tussen de onderzoekers van WUR Glastuinbouw, Stichting KijK, Glastuinbouw Nederland, de gewascoöperaties gerbera, paprika en potorchidee, de bedrijven PATS en Andermatt, en de stichting Stimuflori. Het project wordt voor de helft gefinancierd door Topsector T&U.

Tekst: Marjolein Kruidhof