Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld. Prijs, kwaliteit en aanbod van dit tropische natuurproduct schommelen echter behoorlijk. Het aroma wordt daarom veel nagemaakt. Wageningse onderzoekers werken samen met andere organisaties en bedrijven aan de teelt van de vanilleorchidee in kassen.

Dankzij de gecontroleerde teelt onder glas kan een teler kwaliteitsvanille produceren en sturen op het gehalte vanilline. Daardoor kan de nedervanille ook kansen bieden voor ontwikkeling van een medicijn tegen de schimmelinfectie candida.
Ook dit jaar gaat het hoogstwaarschijnlijk weer lukken om vanille in bloei te krijgen. In het ontwikkelde teeltprotocol wordt na de oogst (eind oktober, begin november) de temperatuur voor zes weken verlaagd naar 16ºC en in diezelfde tijd (of iets langer) geven we geen water.

Eerste bloemen gaan open

Begin januari verhogen we de temperatuur dan weer naar 20ºC en beginnen we voorzichtig met water geven, nadat het substraat even ‘verzadigd’ is. Het leuke is dat je dan na een dag of tien al kunt zien of het weer gaat lukken. De ogen in sommige bladoksels gaan dan scheuren en daar komt een ‘groen scheutje’ uit dat zich zal ontwikkelen tot een tros met bloemen.
Wanneer er geen rare dingen gebeuren, zullen eind maart de eerste bloemen weer open gaan en kan de (handmatige) bestuiving weer beginnen. Op dit moment is de oogst van oktober/november vorig jaar nog aan het afrijpen en geurt het heerlijk in de afdeling waar de afrijping gedaan wordt.

Tekst: Filip van Noort