In de rij van exotische gewassen geteeld in kassen, is het nu de beurt aan cacao. Dit is ook een tot de verbeelding sprekend gewas, net als vanille en koffie. In een van de compartimenten in Bleiswijk staan enkele cacaobomen.

Deze cacaobomen telen we om kennis van dit gewas op te bouwen, omdat we in de toekomst vragen verwachten om deze teelt te intensiveren, snel plantmateriaal op te kweken, ziekteproblemen op te lossen en om vragen te beantwoorden over onderwerpen die buiten niet of minder makkelijk kunnen worden opgelost.

Bomen van 4 meter hoogte

De boom op de foto is nog relatief jong. Begin mei 2020 was deze ongeveer 60 cm en nu 3,5 – 4 meter. De bomen staan in een afdeling waarin we een relatief hoge temperatuur, hoge luchtvochtigheid en laag lichtniveau aanhouden. De hoge luchtvochtigheid heeft cacao vooral nodig op het moment dat er een nieuwe krans jonge bladeren gevormd wordt, omdat deze in het begin erg kwetsbaar zijn. De bomen bloeiden in 2021 al en de bestuiving heeft in augustus, september plaatsgevonden. Een aantal vruchten zijn na handbestuiving gaan groeien en een aantal door onbekende bestuiver(s).

Tekst: Filip van Noort