Fikse problemen met Penicillium, als gevolg van vochtige weersomstandigheden, dwongen Frank van Lipzig vorig voorjaar tot actie. Hij besloot zijn komkommers trapsgewijs te gaan stapelen en investeerde daarnaast in UV-C-lampen, die schimmels en bacteriën doden. Hoewel de teler moeilijk hard kan maken wat het precieze effect is, heeft hij sindsdien geen last meer van de gevreesde schimmel. “Daar ging het ons om. Ik heb dan ook geen spijt van de gedane investering.”

De Penicillium-schimmel zorgde al jarenlang bij tijd en wijle voor problemen bij Van Lipzig Tuinderijen in Horst. “Maar meestal bleef het probleem wel binnen de perken”, zegt teler Frank van Lipzig, die hogedraadkomkommers teelt op een oppervlak van 8,5 ha.
“Vorig voorjaar explodeerden de problemen met Penicillium echter, als gevolg van het vochtige voorjaarsweer. Bij het afsnijden van de komkommer komt er vaak nog een druppeltje vocht vrij, dat in de kist op de komkommer eronder valt. Bij ideale omstandigheden kan de schimmel, die aanwezig is in de lucht, dan toeslaan. Vorig jaar hadden we echt veel last van dit probleem, dat zich verderop in de keten manifesteert. Er ontstaat dan een grijsblauwe aanslag op het product. Een groot deel van onze komkommers kwam om die reden retour.”

UV-C-lampen

De teler besloot meteen actie te ondernemen. Enerzijds door de komkommers trapsgewijs te gaan stapelen in het fust, waardoor druppels op de bodem van de kist vallen in plaats van op de onderliggende komkommer. “Maar dit is geen volledig waterdichte oplossing; het blijft immers mensenwerk. Daarom besloot ik ook een UV-C-unit van CleanLight aan te schaffen. Hoewel nog weinig komkommertelers met deze techniek werken, had ik ‘m wel al in bedrijf gezien bij Wijnen Square Crops. Ik zocht in mei vorig jaar contact met de leverancier en binnen één dag werden de lampen geleverd.”
De lampen zijn geïntegreerd in de sorteerlijn en beschijnen de boven- en zijkant van de komkommers. “UV-C-licht doodt schimmels en bacteriën; dat is al jarenlang bekend. Feit is natuurlijk wel dat eventuele sporen aan de onderzijde van het product niet worden geraakt. Maar dit hopen we dan te tackelen door het trapsgewijs stapelen.”

Geen klachten meer

Met de genoemde aanpassing en investering waren de problemen met Penicillium vrij snel verleden tijd, geeft Van Lipizig aan. “Ik kan moeilijk zeggen wat het precieze effect is van de UV-C-lampen, maar feit is dat we het probleem na de installatie van de lampen snel onder controle hadden. We hebben sindsdien geen klachten meer gekregen. Maar je weet natuurlijk niet hoe het was gegaan wanneer we de lampen niet hadden aangeschaft; de weersomstandigheden verbeterden namelijk ook. Desondanks heb ik zeker geen spijt van deze investering. De lampen zijn een extra garantie om een goed en betrouwbaar product te kunnen afleveren.”

Tekst: Ank van Lier