Het Hollandpaviljoen op de Dubai World Expo 2020 illustreert de verbindingen tussen water, energie en voedselproductie in een circulaire economie. Een opvallend element in het ontwerp is een enorme, kegelvormige zuil waarop permanent eetbare (blad)gewassen worden geteeld. Dat maakt het paviljoen tot een prachtig podium en ontmoetingscentrum voor bedrijven uit de tuinbouwsector die internationaal willen netwerken.

Het consortium dat hun winnende ontwerp mag realiseren, bestaat uit V8 Architects, Kossman.de Jong, Witteveen + Bos en Expomobilia. Zij worden bijgestaan door gespecialiseerde adviseurs, waaronder SIGN (circulair voedselsysteem) en Koppert Cress (kiemgroenten). “Wij mogen geen mededelingen doen over onze specifieke betrokkenheid en inbreng, maar het wordt een fantastische happening”, licht Peter Oei van SIGN desgevraagd toe.

Eigen biotoop

‘Dutch Dubai’ illustreert in alle opzichten dat ons land binnen het gekozen thema grenzen verlegt. In een land met een droog woestijnklimaat creëert Nederland een biotoop waarin het in onderlinge samenhang en op duurzame wijze water, energie en voedsel produceert.
Het opvallende paviljoen zal van oktober 2020 tot april 2021 vele honderdduizenden bezoekers trekken. Meer informatie over de Nederlandse inzending en deelname vanuit het bedrijfsleven is te vinden op de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en dutchdubai.com.

Tekst: Jan van Staalduinen. V8 Architects.

Gerelateerd