Galicia Greenery, een glastuinbouwbedrijf in Oekraïne, blijft ondanks de oorlog met Rusland in productie. Wel zijn delen van de afzetmarkt niet langer bereikbaar en is de stroomvoorziening door Russische bommen aangetast. “Ook zijn er brokstukken van raketten door de kas gevallen”, vertelt Dirk Aleven, directeur van FoodVentures.

“Ondanks de oorlog blijft er vraag naar gezond eten en kunnen wij een belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening”, vertelt Dirk Aleven, directeur van glastuinbouwbedrijf FoodVentures uit Nederland. In 2015 startte het met de exploitatie van een nieuwe kas van 1 ha in de West- Oekraïense stad Busk nabij Lviv, waar kropsla geteeld wordt.
Aleven en het team van 20 medewerkers schrokken zich op 24 februari een hoedje toen Russische tanks Oekraïne binnenvielen. Waar de Russische inval de productie van tomatenteler Kalinovka even ten noorden van Kiev tot stoppen dwong, zoals in een vorig Onder Glas Focus-bericht beschreven, kon dit bedrijf nog altijd in productie blijven.
“Wel zijn we rustiger gaan telen uit angst dat de gasleveranties uit Rusland zouden stilvallen”, vertelt Aleven die de vooral vrouwelijke medewerkers van het bedrijf prijst. “Zij zijn ondanks alles blijven werken, alhoewel je toch merkt dat ze stress ervaren. Er is uiteindelijk ook maar een enkeling naar Europa gevlucht.”

Nederlandse telersverenigingen

Galicia Greenery kwam ooit mede tot stand met geld van de Nederlandse telersverenigingen Rainbow Growers (paprika’s) en Prominent die in het bedrijf een hub zagen voor export van Nederlandse groente naar het land. De Nederlandse telersverenigingen hebben hun aandelen inmiddels verkocht, maar de afhankelijkheid van import uit het buitenland blijft groot. “Oekraïne telt maar 300-400 hectare moderne glastuinbouw, terwijl het potentieel heeft voor 2.000 hectare”, vertelt Aleven die het management van de kas aan Oekraïense vertrouwelingen overlaat en op afstand meekijkt.
In de opstartfase in 2015 was Promintent-telerszoon Michael Honders bij de kas betrokken. Galicia Greenery was de eerste kas van FoodVentures. Daarna volgden projecten in Georgië, Kazachstan, China en binnenkort Indonesië. Steeds zette Honders de operationele lijnen uit.
Na het wegvallen van Kiev als afzetmarkt is het bedrijf zich volledig op West-Oekraïne gaan richten waar het levert aan de groothandel en supermarktketens. “Kiev is de laatste weken weer vragende partij naar onze sla, maar de distributie verloopt stroef. Het is erg moeilijk om tegen redelijke prijzen transport te vinden naar Kiev. Daarom blijven we ons voorlopig op het westen van het land richten en proberen we het hier zo goed mogelijk te doen.”

Raketbrokstukken door kas

Een verschuiving van de markt is niet het enige dat het bedrijf van de oorlog merkte. “Er zijn ook een aantal brokstukken van Russische raketten op de kas gevallen met de nodige glasschade als gevolg”, vertelt Aleven. Het gaat hierbij om stukken van raketten die door Oekraïens luchtafweergeschut zijn onderschept en in de lucht vernietigd werden. Hele grote schade bracht het gelukkig niet toe.
Russische bommen brachten ook schade toe aan een lokaal substation van de Oekraïense spoorwegen waar het teeltbedrijf zijn elektriciteit betrekt. “De Russen hebben deze en andere objecten van de spoorwegen aangevallen om de wapenleveranties uit het westen af te remmen”, verklaart Aleven. Door de bominslag viel de stroom uit en moest er uitgekeken worden naar alternatieven. Dit werd gevonden in de vorm van een naburig kippenbedrijf waar nu de stroom betrokken wordt.

Tekst: Jerom Rozendaal