Het Varend Corso Westland 2018, dat vrijdag van start gaat, telt vijf nieuwe deelnemers: ISW Hoogeland uit Naaldwijk, Anthura uit Bleiswijk, De Hoog Techniek uit ‘s-Gravenzande, Stichting Avavieren uit ‘s-Gravenzande en Floricultura uit Heemskerk. Er doen in totaal 41 genummerde boten mee, die allemaal op eigen wijze het thema ‘Helemaal Hollands’ zullen uitbeelden.

Net als in voorgaande jaren zullen de boten drie dagen lang in de regio rondvaren. De eerste vaardag op vrijdag 3 augustus is Rijnmonddag (van Honselersdijk naar Vlaardingen en Maassluis en terug), op zaterdag 4 augustus gevolgd door de Westlanddag (van Honselersdijk naar ‘s-Gravenzande, Den Haag en Kwintsheul en terug) en tot slot de Delflanddag op zondag 5 augustus (van Honselersdijk naar Schipluiden en Delft en terug). Het belooft dit jaar een bijzonder warme en zonnige editie te worden. Een extra uitdaging voor zowel arrangeurs, figuranten als het publiek.

Vaarstoet

Net als vorig jaar doen er 41 genummerde boten mee, inclusief een kindercorso. Daarnaast varen de boten van de organisatie mee, zoals de flyerboot, aankondigingsboot, slotboot en organisatieboten. Ook maken ondersteunende boten deel uit van de stoet, zoals een politieboot, een patrouilleboot van Hoogheemraadschap Westland, Reddingsbrigade, Technische Dienst en diverse sleepboten. Een belangrijk deel van de vaarstoet bestaat uit niet-commerciële deelnemers, waarvan de dorpskernen de belangrijkste zijn. Dit jaar doen Vlaardingen, Maassluis, Honselersdijk, Delft, Kwintsheul, Poeldijk, De Lier, Naaldwijk, Schipluiden, Monster, Wateringen, de gemeenten Westland en Den Haag en en Provincie Zuid-Holland mee. Ook is een viertal muziekboten te bewonderen.

Marketing- en PR-instrument

De nieuwe aanwinsten zijn commerciële partijen (met uitzondering van de Stichting Avavieren), die het corso steeds meer zien als marketing- en PR-instrument. Dat is mede te danken aan het soepeler beleid (sinds 2015) ten aanzien van reclame-uitingen, die wel moeten passen in het arrangement.
Het Varend Corso wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Westland Infra, Royal FloraHolland, Koppert Cress, De Persgroep, Provincie Zuid-Holland en De Tuinderij. Mede dankzij de bijdragen van deze sponsors en diverse subsidiegevers, maar ook de inzet van vele vrijwilligers en collecte-acties onder het publiek ‘een duit voor een schuit’ is het Varend Corso nog altijd gratis. De organisatie verwacht dit jaar minimaal 500.000 bezoekers.
Omroep West zal het Varend Corso op zaterdag live (vanaf 13.00 uur) verslaan op radio, TV en online via de West-app, Omroepwest.nl, Facebook en TV West. Overigens vindt op dezelfde middag de Canal Parade plaats, het meest bekende onderdeel van Pride Amsterdam. Daar doen dit jaar – voor zover bekend – geen boten uit de sierteeltsector aan mee.

Meer informatie: https://varendcorso.nl/

Bron/foto’s: Varend Corso.

Gerelateerd