Tomatenkwekerij Den Berk Délice, gevestigd in de Belgische tuinbouwregio Hoogstraten, ontwikkelt zich snel. De laatste jaren is het kasareaal flink uitgebreid en is een eigen verwerkingshal in gebruik genomen. Het bedrijf concentreert zich meer en meer op specialties. Om het maximale rendement te bereiken, wil het bedrijf op alle niveaus goed presteren. Den Berk investeert daarom met name ook in het kennisniveau van zijn medewerkers.

“Naast onze wekelijkse voorlichters Jan Verbaarschot en Jan Banken werken we al jaren samen met adviseur Toon Oomen, zelf voormalig teler, die op een heel positieve manier mensen kan bijscholen. Hij doet dat puur vanuit de basis en leert mensen om te luisteren naar wat de plant zelf vertelt”, zegt mede-eigenaar Koen Lauwerysen. Den Berk Délice heeft niet echt moeite om gekwalificeerde medewerkers te werven. “We hebben constant onze voelsprieten uitstaan”, geeft hij aan. “Vervolgens investeren we in ons personeel om ze op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Dat is goed voor het bedrijf en voor de mensen zelf. We streven naar een perfecte kwaliteit en dan is het belangrijk dat onze teeltmensen een plant en zijn groeiwijze zo goed mogelijk begrijpen. Verder krijgen ze meer zelfvoldoening en ze kunnen op een leukere manier hun job uitvoeren.”

De nieuwste stap is de bijscholing van de medewerkers die in het weekend het bedrijf draaiende houden. Oomen instrueert hen in cursusvorm, ondersteund door het boek Plantkunde Onder Glas. “Het gaat om de basiszaken. Je bent als alleen verantwoordelijke aanwezig in het weekend. Hoe kijk je dan naar de plant? Hoe zie je of hij generatief of vegetatief staat? Wat vertellen de grafieken? Hoe stuur je met de EC? We hebben zelf niet altijd de tijd om onze mensen dat te leren en Toon Oomen kan dat op een plezierige manier uitleggen”, vertelt Lauwerysen.

“Daarnaast raden we ook onze leidinggevenden aan het plantkundeboek te bestuderen om op die manier de basiskennis nog verder te verbeteren. Wij willen veel tijd en energie in onze teeltmensen steken om samen het beste te bereiken. Hoe meer kennis onze medewerkers bezitten, des te meer kans dat de teelten er goed bij staan en de teeltmensen elkaar onderling ook naar een hoger niveau tillen.”

Tekst en foto: Tijs Kierkels