In West-Vlaanderen is de discussie losgebarsten over het grote verschil tussen de prijs die de teler krijgt en de consumentenprijs in de supermarkt. Gezicht van de actie is Ise Rollez, die samen met haar man vollegrondsgroenten teelt in Ieper (deels in tunnels) en daarnaast een groentewinkel heeft. Ze geniet enige bekendheid in België omdat ze de finale haalde van ‘De schoonste boerin van Vlaanderen’.

Samen met de groentencommissie van het Algemeen Boerensyndicaat in Roeselare heeft ze een open brief geschreven aan de grootwinkelbedrijven. De toon van de brief is hard en druipt van de frustratie over de lage uitbetaalprijzen. De initiatiefnemers wijzen erop dat de prijzen in de winkel 700% tot 1.200% hoger liggen en verwijten de supermarkten dat ze een ‘gigantische winstmarge op onze rug’ maken. Ze eisen een betere vergoeding die recht doet aan het harde werk en de hoge kwaliteitseisen.

Mede door de bekendheid van Rollez heeft de actie ruime belangstelling gekregen in de regionale pers. Supermarkten verdedigen zich desgevraagd met het argument dat de concurrentie tussen de supermarkten hard is en dat van de vermeende torenhoge marges na aftrek van alle kosten maar een paar procent overblijft.
Oorspronkelijke startpunt van de oplaaiende protesten is de Facebookpagina ‘Eerlijke prijzen voor eerlijke producten’. Hiermee roept teler Tonny Hoste mensen op foto’s te maken van producten in de winkel met de prijsaanduiding. Vervolgens vermeldt hij zelf de telersprijzen erbij. De voorbeelden betreffen vrijwel allemaal vollegrondsgroenten en brengen het grote prijsverschil scherp in beeld.
De Belgische Boerenbond heeft zich vooralsnog niet in de discussie gemengd.

Tekst: Tijs Kierkels