Priva heeft gisteren op de internationale vakbeurs voor tuinbouwtechnologie in Amsterdam de GreenTech Innovation Award 2016 gewonnen. Het bedrijf werd winnaar in de categorie Apparatuur én overall winnaar en versloeg daarmee in totaal 73 inzendingen. Met de robot, Kompano gedoopt, kan voor het eerst volledig automatisch én rendabel tomatenblad worden verwijderd.

De prijs werd tijdens de opening van de GreenTech op 14 juni uitgereikt door juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen. Naar het oordeel van de jury is de robot een innovatieve oplossing voor het zware bladplukwerk bij tomatentelers. De robot voert het werk geheel onafhankelijk uit. Het is bovendien een economisch aantrekkelijk alternatief. Door zeer nauwkeurig het blad van tomatenplanten te verwijderen, kunnen virussen zich niet of nauwelijks verspreiden.

Ontwikkeling

Aan de ontwikkeling van de robot is zeker 15 jaar gewerkt. Priva ontwikkelde de robot in samenwerking met een groot aantal telers en daarmee heeft het product al flink wat veldproeven ondergaan. De jury beschouwt de innovatie van Priva als het begin van een grote serie robots, die de komende jaren voor de tuinbouw zal worden ontwikkeld om lastig werk uit handen te nemen. Zij bestempelt de Priva bladplukrobot daarom als het begin van een nieuw tijdperk voor de internationale tuinbouw.

Dankzij de modernste vision-technieken kan de robot dag en nacht doorwerken. Daardoor werkt de robot gemiddeld even snel als een mens. De nauwkeurigheid van blad verwijderen bedraagt circa 95 procent. Drie telers uit het consortium dat de robot heeft ontwikkeld – Lans, Prominent en Vereijken Kwekerijen – zullen het eerst met de robot gaan werken. Vanaf juni 2017 is de robot ook beschikbaar voor telers buiten het consortium.

Priva zet de robot in de markt als een dienst, waardoor telers meteen van de innovatie kunnen profiteren zonder hoge investeringskosten. Met deze eerste generatie bladplukrobot kan 0,75 tot 1 hectare tomaten worden bediend. Voor grotere teeltoppervlakken zijn meerdere robots nodig of kan deze met handenarbeid worden gecombineerd.

Nog twee winnaars

Naast Priva bekroonde de internationale jury nog twee nominaties met een categorie Award. ISO Group won een prijs in de categorie Productie met de ISO Plantsampler en de HortiMaX-Go! van Ridder Hortimax Group won in de categorie Automatisering.

De ISO Plantsampler kan onafhankelijk monsters nemen van bladeren en het DNA-materiaal op een microplaat verzamelen. Naar het oordeel van de jury biedt de ISO Plantsampler geautomatiseerde techniek, waarmee het werk uiterst snel en nauwkeurig kan worden uitgevoerd.

Volgens de jury is de HortiMaX-Go! een moderne, gebruiksvriendelijke en betaalbare klimaatcomputer. Het modulaire systeem maakt gebruik van slimme schakelaars die plug&play kunnen worden geïnstalleerd. De innovatie is bedoeld als instapmodel, zodat tuinders over de hele wereld deze technologie kunnen gebruiken.

Bron: GreenTech/Priva. Foto: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd