Bolmaat 36, met drie bloemstelen. Die vormen het canvas voor een bijzonder schilderproject in Peru. Sinds vorig jaar brengt Firma Gebroeders van Velden uit ’s-Gravenzande handgeschilderde bollen op de markt. Deze grote bollen behoren tot de top binnen het assortiment waxbollen.

Het project met schilderen van waxbollen ontstond anderhalf jaar geleden aan de andere kant van de oceaan in Peru, waar het ’s-Gravenzandse bedrijf haar bollen laat telen. De jarenlange samenwerking tussen de twee bedrijven levert soms mooie ideeën op. Waxbollen, ofwel in parafine gedoopte amaryllisbollen, zijn inmiddels algemeen bekend. Om variatie aan te brengen in het assortiment bedachten de Peruaanse en Westlandse teler een methode om de bollen met de hand te beschilderen.

Lokale kunstenares

“Het was nog een hele zoektocht”, vertelt Arie van Velden. “We hebben een lokale kunstenares gevraagd om illustraties te bedenken. De allerbeste zijn getest en uitgewerkt op de bollen. Zij heeft ook de mensen bij elkaar gezocht die dit werk uitvoeren, maar dat nog nooit eerder hadden gedaan. Door dit handwerk is eigenlijk iedere bol uniek.”
Het vinden van de juiste verf was een uitdaging. Deze moet hechten aan de wax, vochtbestendig zijn en goed blijven tijdens het transport in containers over de oceaan. “Uitgangspunt is een grote bol, maat 36. Deze bolmaat produceert maar liefst drie stelen. We kiezen eigenlijk altijd voor rode rassen”, gaat hij door. Het gaat dus om een bolmaat die afwijkt van de gebruikelijke 30-ers die een waxbehandeling krijgen.

Niet aan te slepen

De waxbollen behoren tot een klein deel van het assortiment. Het bedrijf is namelijk gespecialiseerd in het hogere segment bol-op-pot. Van Velden: “Die zijn op het moment niet aan te slepen. De orders rollen van alle kanten binnen. Nu de winkels in Oostenrijk en Frankrijk weer open zijn is de vraag geëxplodeerd. Het lijkt er sterk op dat het Sinterklaasfeest als gevolg van de coronacrisis heel klein is gevierd en dat iedereen zich nu concentreert op een uitbundig kerstfeest.”
Ook de prijzen voor snijamaryllis zijn deze week goed, weet hij van zijn collega’s. Of dit zo blijft is niet zeker, omdat het gerucht gaat dat winkels in Duitsland rond kerst dicht gaan vanwege coronamaatregelen.
De beschilderde bollen vinden hun weg naar Nederland, Duitsland en Scandinavië. Landen waar de consumenten gemiddeld wat meer uit kunnen geven voor luxe producten.

Tekst: Pieternel van Velden, beeld: Studio G.J. Vlekke