Afgelopen dinsdag bracht Westeringh Flowers uit Varik hun laatste Madiba chrysanten voor de klok. Van Helvoort Company (VHC) neemt daarop de plaats binnen deze groep over en breidde haar productie uit. Hiermee wil VHC zich verder profileren als santini-specialist en haar klanten een breder palet aan santini’s bieden. CEO Bas van Mourik ziet ook volop groeikansen met Madiba, zeker doordat het bedrijf in de afzet gaat samenwerken met andere telers van deze santini-soort. “Het samenvoegen van de klantportefeuilles vergroot het marktbereik en daarmee de afzetmogelijkheden.”

Van Helvoort Company staat garant voor bijna 30% van de Nederlandse santini-productie. “We telen ze op 25 hectare, verdeeld over zeven locaties in de Bommelerwaard”, vertelt Bas van Mourik. Hij is sinds 1 november vorig jaar CEO van het bedrijf, dat eigendom is van Gert, Henk, Frans en Evert van Helvoort. “We mogen ons dus dé santini-specialist van Nederland noemen en teelden ook al Madiba’s.”
Dit laatste is een specifiek santini-soort, die 19 jaar geleden in de markt werd gezet door teler John van de Westeringh. “De genetica is eigendom van Dekker Chrysanten. De Madiba onderscheidt zich door het grote aantal fijne bloemetjes per tak en het feit dat het een zeer goede boeketvuller is. We noemen hem ook wel ‘een kleurrijke verbinder’. Hiermee wordt een knipoog gemaakt naar Nelson Mandela. Madiba was zijn koosnaam en ook hij was een kleurrijke verbinder.”

Overname productie

Toen bekend werd dat Westeringh Flowers – het bedrijf van John van de Westeringh – zou stoppen met de Madiba-teelt, besloot VHC haar productie van deze santini-soort uit te breiden. “Westeringh Flowers had 3 ha Madiba. Wij hebben nu eenzelfde areaal geplant”, vertelt Van Mourik.
“Afgelopen dinsdag zijn de laatste stelen van Van de Westeringh geveild voor de klok van Royal FloraHolland. Deze brachten in totaal 4.500 euro op en Westeringh Flowers heeft dit bedrag verhoogd tot 5.000 euro. Dit is geschonken aan Stichting Sengerema, die wordt gesteund door de Nederlandse Madiba-telers en Dekker Chrysanten. De stichting biedt Tanzaniaanse jongeren de mogelijkheid om een eigen bedrijf op te zetten.”
VHC oogstte deze week de eerste nieuw aangeplante bloemen en sloot daarmee naadloos aan op het wegvallen van de productie bij Westeringh Flowers. “Met de uitbreiding van de Madiba’s kunnen we onze klanten een breder pakket aan santini-soorten bieden. Want zij hebben niet alleen behoefte aan reguliere santini’s, maar ook aan andere soorten. Door de groei in de Madiba’s versterken we onze positie als santini-specialist.”

Samenwerking met andere telers

Het bedrijf sloot zich ook aan bij de Madiba-groep: een collectief van telers, die hun product gezamenlijk in de markt zetten. Naast VHC zijn Kwekerij Monnikenwaard en Bloemenkwekerij Kees de Jongh lid. “Gezamenlijk hebben we ruim 12 hectare. Als collectief stemmen we ons aanbod op elkaar af. Op die manier kunnen we afnemers – met name exporteurs, die vooral aan retail leveren – optimaal beleveren: we zijn in staat om grote partijen aan te bieden en zijn uitermate flexibel.”

Groter marktbereik

Van Mourik denkt dat de markt volop groeikansen biedt voor deze snijbloem. “De afgelopen jaren zag je de markt van santini en Madiba al groeien. Doordat de productie van deze soorten ongeveer twee keer zo hoog ligt dan bij troschrysanten, kunnen wij internationaal een gezonde concurrentiepositie behouden. Dit biedt de West-Europese retail de mogelijkheid om te kiezen voor een Nederlands product. Daar komt bij dat Madiba zich kenmerkt door zeer sterke producteigenschappen.”
Ook de samenwerking binnen de groep heeft volgens de CEO een duidelijke meerwaarde. “Onze klantportefeuille is samengevoegd met die van de andere telers. Samen hebben we een veel groter marktbereik, waardoor de Madiba bij veel meer partijen onder de aandacht komt. Dit zal de komende jaren ongetwijfeld zorgen voor een verdere uitbreiding van de markt.”

Tekst: Ank van Lier