Dankzij speciale smartwatches heeft kwekerij Florein Gerbera’s optimaal inzicht in de productiviteit en arbeidskosten van de bloemen. De horloges houden realtime bij hoeveel stelen de medewerkers oogsten en in de aanbodsystemen gezet kunnen worden. Maar ook bijvoorbeeld of het bedrijf op schema loopt om in een week tijd ‘de kas rond te plukken’. “We hebben een compleet arbeidsregistratiesysteem in handen en kunnen nu heel nauwkeurig de arbeidskosten berekenen per ras,” zegt eigenaar Reinier Zuidgeest.
In 2021 testte kwekerij Florein Gerbera’s in Naaldwijk een vroeg prototype van de nieuwe Opus Watch uit. Het beviel zo goed, dat het bedrijf inmiddels op twee locaties met 29 slimme horloges werkt. Sensoren in de horloges detecteren oogsthandelingen aan de beweging van de pols waar ze om zitten en registreren de data realtime in de cloud. Een dashboard laat meteen de resultaten zien. Zuidgeest: “Voorheen vulden we op kladjes in wat er uit een pad kwam. Nu zien we automatisch heel nauwkeurig en vroegtijdig wat er uit de kas naar de schuur gaat; hoeveel stelen er per ras beschikbaar zijn voor de verkoop. Sinds kort staat bij elk pad ook een tag, waar de medewerkers hun horloge voor houden als ze het pad in gaan. Daarmee is het voor de medewerkers nog eenvoudiger geworden. Tot voor kort moesten ze eerst zelf het padnummer selecteren op het horloge.”
Realtime informatie interessant
Gerberatelers hebben vaak 30 tot 100 rassen in de kas staan, maar ook veel verschillende verpakkingen en toegevoegde waardes. Het is bijna onmogelijk om handmatig bij te houden hoeveel er van elk ras beschikbaar zal zijn en in welke verpakkingen. Het is dan ook niet vreemd dat de slimme horloges vooral door gerberatelers zijn opgepakt. Inmiddels werken zo’n tien telers ermee. Zuidgeest is er enthousiast over. “We deden altijd wel aan forecasting; bij benadering inschatten hoeveel product er uit de kas zou komen zodat we die aantallen in de aanbodsystemen konden zetten. Maar je zat er vaak naast. Dan weer had je er teveel in gezet, dan weer kwam je tekort. Nu weten we het precies. We kunnen in de toekomst zelfs een automatische koppeling maken met de aanbodsystemen. Zo doe je je klanten en jezelf nooit tekort.”
Gefundeerde beslissingen
Maar dat is niet het enige. De teler heeft nu gedetailleerd inzicht in de arbeidskosten. “Je ziet bijvoorbeeld hoeveel meer tijd het kost om van oud gewas te oogsten dan van jong gewas. Je ziet de productiviteit en arbeidskosten per ras, op de vierkante meter nauwkeurig. Zo kun je gefundeerd beslissingen nemen over rassen waar je afscheid van moet nemen of waarvan je de verkoopprijs moet verhogen.” In het dashboard ziet hij schematisch en in kleur welke paden die week afgerond zijn en welke nog open staan. “Op de twee locaties hebben we in totaal 180 paden. Die wil je in een week tijd allemaal doorgelopen hebben. Met dit systeem zie je precies hoever je al bent. De arbeidsmanager ziet ook of nieuwe medewerkers snel genoeg vorderingen maken of achter blijven en kan daar het gesprek over aangaan. Medewerkers die ruim boven de gemiddelden oogsten, kun je daar nu extra voor belonen. We zetten mensen niet onder druk om beter te presteren; het helpt vooral om op kosten te sturen.”
Scouten en taken beheren
De Opus Watch wordt constant doorontwikkeld. Er zijn inmiddels meerdere apps beschikbaar, voor verschillende doeleinden. Zo kan Florein er ook de duur van taken mee registreren. Van oogsten en sorteren tot verpakken en orderbladen afhandelen; met een start- en stopknop wordt exact geregistreerd hoeveel tijd een medewerker eraan besteedt. “In de toekomst willen we er naartoe dat medewerkers ook meldingen kunnen maken wanneer ze bijvoorbeeld luis tegenkomen in een pad, zodat we daar snel actie op kunnen nemen. Daar wordt een aparte scoutingsapp voor opgenomen. Het heeft echt een wereld aan mogelijkheden geopend en dat allemaal gewoon aan je pols. We helpen de ontwikkelaar om steeds nieuwe mogelijkheden uit te testen en gaan zelf in de toekomst meer koppelingen maken met andere systemen. Voor ons is dit echt een gamechanger.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Mario Bentvelsen