Wilko Wisse van trostomatenbedrijf Lans en Joris Elsgeest van Dieffenbachia-kwekerij Elstgeest Potplanten zien perspectief in de teelt van Nedervanille. Nu de eerste teeltresultaten gunstig zijn, en de prijs ervan hoog blijft, hebben ze besloten om door te gaan, melden ze in een interview met de NOS. De telers verwachten de eerste Nedervanille over drie jaar op de markt te kunnen brengen.

De prijs van vanille is de laatste jaren sterk opgelopen. Inmiddels kost een stokje van 2 gram bij de supermarkt 3 euro. Per kilo komt dat neer op 1500 euro. Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagaskar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren. Precies op het goede moment, want de bloemen bloeien maar een dag. Peulen van de plant worden vaak gestolen terwijl ze nog niet helemaal rijp zijn. En door de verandering van het klimaat is de oogst niet altijd even goed. “Vanille is nu heel duur. Dat maakt het voor ons economisch interessant. En het wordt nu niet altijd duurzaam gekweekt. Wij kunnen dat in Nederland wel garanderen”, zegt Wilco Wisse.

Absurde prijzen

“De aanvoer uit andere landen wordt steeds lastiger. Dat drijft de prijs tot in het absurde op”, zegt onderzoeker Filip van Noort van Wageningen UR. Hij experimenteert daarom sinds 2012 samen met collega Tycho Vermeulen hoe vanille hier het beste te produceren is. “In potentie is dit een mooi nieuw gewas voor de Nederlandse kassen.” Belangstelling is er. Specerijenfabrikanten en toprestaurants zouden de Nedervanille wel willen afnemen. Maar zover is het nog niet, zegt Vermeulen. “Pas drie jaar nadat je geplant hebt, levert het productie op.” De kweek is tot nu toe vooral om te experimenteren en niet om door te verkopen. Daarvoor is de schaal veel te klein.”
Maar er is voldoende succes om door te gaan. De kwaliteit van de vanille is hoog en de opbrengst groeit. De eerste telers die bij het project betrokken zijn, hebben besloten om door te gaan met investeren. Ze gaan op grotere schaal planten kopen, waardoor over drie jaar de eerste Nedervanille op de markt komt, is hun verwachting. Wisse is enthousiast. “Het is een heel mooi product. Het geeft heel veel associaties bij mensen. Iedereen heeft wel wat met vanille.”

Bron: NOS, beeld: Vanilla planifolia (stock)