Sinds de eerste aanplant van Red Naomi rozen in 2016 heeft Aleia Roses zich ontwikkeld tot de belangrijkste exporteur van rozen in Spanje. Vorig jaar zijn ruim 28 miljoen rozen verkocht, waarvan 24 miljoen via Royal FloraHolland. De overige 4 miljoen stuks werden verhandeld in thuisland Spanje.

Aleia Roses is eigendom van CEO Luis Corella, die 65 miljoen euro investeerde in de onderneming. De kas van 14 ha in Garray, in de provincie Soria, is de grootste in Europa waar Red Naomi!® wordt geproduceerd en is gebouwd met Nederlandse kennis en technologie. Zo wordt onder meer nauw samengewerkt met de afdeling ontwikkeling en onderzoek van Wageningen Universiteit. Er werken momenteel 300 mensen.

MPS-GAP certificaat

Vrijdag 23 februari heeft Aleia Roses het MPS-GAP certificaat ontvangen. Dit certificaat toont de traceerbaarheid, milieuverantwoordelijkheid, veiligheid en hygiëne aan. Omdat zorg voor de omgeving een van de speerpunten is van de Spaanse kweker, werd het document met trots in ontvangst genomen. Dit keurmerk laat zien dat het bedrijf voldoet aan de huidige milieueisen en sociale verantwoordelijkheid.

Middellange termijn

Het eerste half jaar kampte de kweker met aanloopperikelen, meldde Henk Lammers, directeur Logistiek & Kwaliteit op de Royal FloraHolland Trade Show in Aalsmeer. Daar werd de A1-kwaliteit voor het eerst gepresenteerd, later gevolgd door Madrid. Dagelijks verlaten 90.000 tot 120.000 rozen de kas. Er wordt gestreefd naar een jaarlijkse productie van 40 miljoen stelen, waarvan 80 procent A1-kwaliteit. Op middellange termijn staat ook de introductie van nieuwe variëteiten op het programma.

Bron/foto: Aleia Roses.

Gerelateerd