Vorige week donderdag hebben vertegenwoordigers van Priva, Certhon, Kubo en Bom Group samen met partners AVAG, LTO Glaskracht en GreenTech en inmiddels elf leden Dutch Greenhouse Delta officieel gelanceerd. Een nieuw initiatief om Nederlandse bedrijven in de glastuinbouw te promoten bij het groeiende aantal megasteden in de wereld.

Dutch Greenhouse Delta (DGD) is een jaar geleden begonnen op initiatief van Sjaak van der Tak, toen nog burgemeester van Gemeente Westland. Zijn idee was de kassensector als merk in de markt te zetten. Een aantal kassenbouwers werd bijeen gebracht en Maren Schoormans (Priva), Mike Vermeij (Bom Group), Wouter Kuiper (KUBO) en Hein van der Sande (Certhon) gingen aan de slag. Op 13 september 2017 werd een stichting opgericht, dit jaar werden de plannen gesmeed. Vlak voor de zomer haakte AVAG aan en in de afgelopen twee maanden voegden zich nog eens elf partijen bij de club. Zij dragen elk 25.000 euro bij aan de stichting, die kantoor houdt in het World Horti Center. DGD wil niet alleen de samenwerking bevorderen tussen bedrijven, maar ook met andere sectoren, zoals de watersector.

Kansen in Azië

DGD ziet onder meer kansen in China, India, Japan en Vietnam. Doel is het bieden van slimme, geïntegreerde oplossingen voor de productie en distributie van smakelijk, gezond en veilig voedsel en kleurrijke, natuurlijke en luchtzuiverende planten. Daarbij gaat het vaak om megaprojecten, zei Mike Vermeij, directeur van Bom Group tegen Greenport West-Holland. “Grote partijen vragen om grote oplossingen. Die overstijgen wat individuele bedrijven zoals kassenbouwers aankunnen. Dat vraagt om samenwerking. Klanten bij dergelijke projecten zijn vaak overheden of overheidsgebonden organisaties. Die vragen een andere aanpak. Niet beginnen met een lage offerte, maar samenwerken met de Nederlandse overheid. Je ziet heel duidelijk dat in bijvoorbeeld Spanje, Israël en Korea overheden, ondernemers en financiers nauw samenwerken in het verwerven van dit soort opdrachten.”