Samen met AgroBío introduceert Royal Brinkman een nieuw gekweekte Orius roofwants in de biologische bestrijding van volwassen trips. Deze Orius laevigatus, onder de naam ORIcontrol Plus, is in combinatie met het bijvoeren van het nieuwe Powerfood Plus een succesvol systeem.

Chrysantenkwekerij Sensation en Kwekerij De Waal in Tuil hebben de afgelopen maanden ervaring opgedaan met het nieuwe systeem en zien het als een belangrijke stap in de oplossing van het tripsprobleem in chrysant.

Beste bestrijdingsmethode

Al jaren is men in de chrysantenteelt zoekende naar de beste methode voor de bestrijding van trips. Met de komst van de roofmijt Montdorensis en de voermijt was er sinds een paar jaar een goede biologische aanpak van het eerste en tweede larvestadium van trips. Maar de aanpak was nog niet sluitend, omdat de volwassen tripsen niet werden bestreden. Dat lukt nu wel in combinatie met de nieuwe Orius soort ORIcontrol Plus en de voermijt.
Momenteel wordt dit nieuwe systeem in chrysant toegepast in meerdere sierteeltgewassen met grote tripsproblemen. Ook in bijvoorbeeld de paprikateelt is deze combinatie voor de opbouw een grote verbetering.

Bijvoeren met het juiste ‘voer’

De nieuwe Orius variant komt van oorsprong uit een gebied waar minder stuifmeel voorhanden is, waardoor deze zich kan voortplanten in teelten zonder stuifmeel. Conrad van Doorn, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman: “Leverancier AgroBío heeft veel energie gestoken in de selectie van deze variant, samen met de universiteit van Cartagena in Spanje. De leverancier heeft vervolgens geïnvesteerd in de formulering van het beste bijvoerdieet voor Orius; in de Powerfood Plus worden nu vier ingrediënten gemixt. Door het bijvoeren met het juiste ‘voer’ wordt de populatie in het gewas goed opgebouwd, er ontstaan snel nakomelingen.” Van Doorn geeft aan dat er in 2020 uitgebreid getest is op een aantal praktijklocaties en dat het systeem nu gereed is voor grootschalige introductie.