Gommans Flowers in het Limburgse Egchel sloot zich onlangs aan bij VannoVa Master Growers, een coöperatie van chrysantentelers. Op deze manier willen Henk en Nick Gommans hun klanten optimaal kunnen blijven bedienen, ondanks de grote afstand van het bedrijf tot de veiling. Daarnaast hopen de ondernemers dat deze stap de marktpositie van hun bedrijf en van de coöperatie zal verstevigen en uitbreiden. “Ook geeft aansluiten bij een collectief nieuwe inzichten én energie.”

Ruim 35 jaar werden de chrysanten van de familie verkocht onder de bedrijfsnaam ‘Gommans Flowers’. Onlangs kwam hier verandering in, doordat het bedrijf zich aansloot bij VannoVa Master Growers, een coöperatie van chrysantentelers. “Ons bedrijf omvat vier hectare troschrysanten”, vertelt Nick Gommans, die de onderneming runt met zijn vader Henk. “Wij telen de enkelbloemige troschrysant Chic en focussen op de levering van zware takken, die via groothandelaren en exporteurs vooral naar Oost-Europa gaan.”

Afstand als struikelblok

In de afgelopen decennia brachten de ondernemers nagenoeg al hun chrysanten voor de klok, bij FloraHolland in Naaldwijk en Aalsmeer. “We waren één van de weinigen die bijna volledig op de klok zaten. Wij wisten doorgaans een goede prijs te behalen voor de klok.”
Toch besloten vader en zoon Gommans dit jaar het roer om te gooien en zich aan te sluiten bij de afzetcoöperatie. “Hoewel de klokafzet goed uitpakte voor ons, zagen wij ook dat de directe chrysantenverkoop toenam. Daarbij speelde de afstand van ons bedrijf tot de veiling − zo’n twee uur enkele reis − ons steeds meer parten. De klokverkoop was om zeven uur ’s ochtends gedaan, maar meer en meer klanten wilden later op de dag nog kleine partijen bestellen. Wij konden daar lastig op inspringen, doordat we verder weg zitten en je niet even een vrachtwagen op pad stuurt met één karretje. Je bent dan gewoon minder flexibel. Het creëren van méér flexibiliteit was voor ons een belangrijke reden om aan te sluiten bij VannoVa.”

Eenzelfde filosofie

De telers konden lid worden van de coöperatie doordat telers en leden Fred en Jan van Paassen afscheid namen van het ras Chic. “Hierdoor ontstond er binnen de coöperatie ruimte voor een andere teler van dit ras. Wij pasten perfect in dit plaatje, aangezien wij al enkele jaren de Chic-chrysant telen. Daarnaast gaf aansluiten bij deze coöperatie ons de kans om beter in te springen op marktvragen. Ook sluiten de filosofie van de coöperatie en die van ons goed op elkaar aan: we richten ons allebei op het zware segment en op afzet richting Oost-Europa.”
De chrysanten van Gommans worden nu dus verkocht via de afzetcoöperatie. Een deel komt nog steeds voor de klok, een deel wordt rechtstreeks geleverd aan afnemers. “VannoVa heeft boxen bij FloraHolland in Naaldwijk en Aalsmeer. Hier staat flink wat voorraad, ook van onze chrysanten, die bestemd is voor de daghandel. Deze aanpak stelt ons in staat om snel in te springen op klantwensen, we creëren hiermee de gewenste flexibiliteit.”

Nieuwe energie

Nick Gommans gaat ervan uit dat de nieuwe verkoopwijze ervoor zal zorgen dat het bedrijf klanten beter kan beleveren en aan zich weet te binden. “Op die manier kunnen we onze marktpositie, en die van de coöperatie, verstevigen en wellicht nog uitbreiden. Dat zou mooi zijn, want we hebben wel de ambitie om te groeien als bedrijf. Onze keuze kan mogelijk helpen om onze groeiambities waar te maken.”
Een voordeel is volgens Gommans ook dat VannoVa een gevestigde naam is in de markt. “Klanten kennen deze partij en weten waar zij voor staat. Sowieso kun je samen veel sterker inzetten op promotie en het uitdragen van je merk, bijvoorbeeld via beursdeelname. Als individueel bedrijf is dat een stuk lastiger.”
De teler vindt het daarnaast prettig om aan te sluiten bij een collectief. “Dat geeft nieuwe energie. En we komen regelmatig samen, bezoeken elkaars bedrijven en wisselen ideeën uit. Dat geeft nieuwe inzichten. Daarbij biedt het mij de gelegenheid om te sparren met veel andere jonge ondernemers, die in de voetsporen van hun vader willen treden. Ook dat is een belangrijke plus.”

Tekst: Ank van Lier, beeld: Astrid Grootscholten