In het nieuwe Hotel Amstelkwartier in Amsterdam, dat in aanbouw is, kunnen gasten straks genieten van zelf geteelde groenten. Op het dak, de 22ste verdieping, plaatst men een kas die na oplevering de keuken van dit prestigieuze viersterrenhotel van verse producten zal voorzien. Het hotel zal naar verwachting in september 2016 worden opgeleverd.

Het hotel is een ontwerp van Mulderblauw architecten, architectenbureau Paul de Ruiter en ingenieursbureau Arup. Naast de kas op het dak is het een bijzonder duurzaam hotel met een LEED Platinum certificering. Het gebouw zit vol technische hoogstandjes, met name op het gebied van installatietechniek. Ook de kas op de 22ste topverdieping levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van het gebouw.
Afgelopen week werd op het Hotel Amstelkwartier de staalconstructie, die de basis vormt voor de kas, met een torenkraan op het toekomstige hotel gehesen. De kas bevindt zich daarmee op een hoogte van ruim 70 meter. In de spanten die nu op het dak zijn geplaatst, wordt een staal/betonconstructie gemonteerd die de vloer van de kas en daarmee de 22e verdieping vormt.

Gesloten kringloop

De hotelexploitant wil dat de kas verse producten oplevert die de koks in het restaurant kunnen gebruiken. Het gelaagde loodvrije glazen dak is daarvoor voorzien van een folie die een kleurenspectrum en UV doorlaten die voor groei van planten noodzakelijk zijn. De kas past verschillende nieuwe technologieën toe om groente en fruit te verbouwen, maar ook om vissen te kweken. Deze toepassing van vertical farming en aquaponics op een dergelijke hoogte is, voor zover bekend, uniek in de wereld. Het organisch afval van het hotel en de kas wordt in een biovergister van het hotel verwerkt tot biogas. Dit gas gebruikt men weer voor de verwarming van het hotel. Daarmee speelt de kas een cruciale rol in het sluiten van de kringlopen in het hotel en is het een onmisbaar onderdeel van het integrale duurzaamheidsconcept dat de architecten ontwikkelden.

Bron: TVVL magazine/Installatienet.nl, beeld: Paul de Ruiter Architecten