Kassenbouwer Bom Group presenteert tijdens de GreenTech een compleet nieuw kasconcept: de Winterlichtkas. Dit concept,  in combinatie met een nieuw type scherm van Svensson en speciaal diffuus glas, levert naar verwachting meer dan 10 procent lichtwinst op.

De Winterlichtkas, met alle bijbehorende installaties, systemen en producten, wordt op dit moment gebouwd op het terrein van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk en wordt circa 500 m2 groot. Komende winter wordt het kasconcept getest met een komkommergewas van het ras Hi-Jack. Dit is een ras dat door zijn bladvorm en stand zeer geschikt is voor een winterteelt.

Reflectiegraad

De kasconstructie is volledig voorzien van een witte poedercoating met een verhoogde reflectiegraad van 90 procent. De kas wordt bedekt met SmartGlass, een nieuw type diffuus glas met een glasmaat van circa 300 bij 167 centimeter. Zelfs als het glas nat of gecondenseerd is, neemt de lichttransmissie niet af. De Winterlichtkas is eveneens uitgevoerd met een Air in Control klimaatsysteem (overdruk) en een nieuwe compacte dubbele scherminstallatie met een nieuwe soort doek.

Consortium

De Winterlichtkas is ontwikkeld in een consortium van Wageningen UR, BOM Group, Ludvig Svensson, Bayer Crop Science en Glascom Tuinbouw. Het project is mede mogelijk gemaakt door Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht en het ministerie van Economische Zaken.

Bron/foto: BOM Group.

Gerelateerd