Er is in de tuinbouw – terecht – veel aandacht voor het terugdringen van het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen. Terugdringing van verbruik en verkleining van het middelenpakket brengen echter ook hogere risico’s met zich mee, bijvoorbeeld als plantmateriaal wordt geïmporteerd, meldt Rabobank.

Afgelopen jaren zijn snijrozenbedrijven getroffen door bruinrot (Ralstonia solanacearum). De gevolgen van besmetting kunnen zó groot zijn dat de continuïteit van de bedrijfsvoering op het spel staat. De opkweek van tomatenplanten in Nederland werd enkele jaren geleden getroffen door ‘crazy roots’ (Agrobacterium rhizogenes) en momenteel is de invasieve roofwants Nesidiocorus tenuis in de tomatenteelt een probleem.

Xylella, Ralstonia, Nesidiocorus

In juni was er ophef over de promotie van olijf als ‘Plant van de maand’ door Bloemenbureau Holland. De olijf is een waardplant voor Xylella fastidiosa en wordt veel geïmporteerd uit Italië en Spanje. Laten dat nou de landen zijn waar boomkwekers het afgelopen jaar enkele malen getroffen zijn door uitbraak van de Xylella-bacterie.
Deze voorbeelden tonen aan dat een goede bedrijfshygiëne van enorm belang is voor de duurzaamheid van de bedrijfsvoering. En dat een goed bedrijfsprotocol bij inkoop van plantmateriaal noodzakelijk is. Nu de mogelijkheden afnemen om te corrigeren tijdens de teelt, is het belang van een schone start en een goede scouting nog meer toegenomen.

Bron: Rabobank