De boring van de twee putten van aardwarmteproject Vogelaer in Poeldijk is uitgevoerd en de injectie- en productietest van de tweede put zijn met succes afgerond. Het resultaat van de tweede put is vergelijkbaar met de eerste put. Er wordt een opbrengst van 16 MWth verwacht, voldoende om de business case rond te rekenen, aldus een woordvoerder.
Deze week wordt de boortoren in Poeldijk afgebroken en in delen vervoerd naar een nieuw project. In het gebouwde pomphuis zijn Verkade Klimaat en BE-De Lier druk bezig met het plaatsen en aansluiten van alle installaties. Om alle tuinbouwbedrijven van warm water te kunnen voorzien wordt er in totaal zo’n 7 kilometer aan leidingen aangelegd. De verwachting is dat de aan de Wateringseweg gelegen geothermiecentrale en het warmtedistributienet eind dit jaar in gebruik worden genomen.
Geothermieproject Vogelaer is een initiatief van zeven glastuinbouwbedrijven. Zij verwachten dankzij deze aardwarmteboring jaarlijks 20.000 ton minder CO2 uit te stoten. Ook verbetert de luchtkwaliteit, doordat er minder NOx (stikstofoxiden) wordt uitgestoten. De bedrijven verwachten jaarlijks 12 miljoen m3 gas te besparen. Dit is gelijk aan het verbruik van ongeveer 8.000 huishoudens.
Nature’s Heat
Vogelaer is het derde aardwarmteproject dat in het Westland wordt gerealiseerd. Eerder werd er al naar aardwarmte geboord in Honselersdijk (Green Well Westland) en in De Lier (Harting Holland). Het vierde aardwarmteproject van Nature’s Heat in Kwintsheul liep vertraging op. Dit project heeft onlangs met succes de eerste well-test afgerond. In week 47 wordt de tweede put geboord en gestart met de aanleg van het leidingnetwerk. Ook hier verwacht men een opbrengst van 16 MWth. Aan dit project doen negen tuinbouwbedrijven mee met een gezamenlijke oppervlakte van 51 hectare.
Bekijk ook de filmpjes op de website van aardwarmteproject Vogelaer en die van Nature’s Heat op Youtube: