Wageningen University & Research Bleiswijk werkt nog steeds aan diverse min of meer exotische gewassen. Als onderzoeker is het soms lastig dat je niet over alle projecten (evenveel) mag praten, omdat het vaak om projecten gaat waar de ontwikkelde kennis niet direct voor iedereen beschikbaar mag zijn.

In 2022 heb ik al iets geschreven over cacao en dat ga ik nu weer doen. Het is nog steeds niet de verwachting dat Nederland de cacaomarkt gaat overnemen. Toch is het goed om ervaring in de kasteelt op te doen met zoveel mogelijk gewassen. Dit in het perspectief van ontwikkelingen als klimaatverandering, ziekteproblemen, kwaliteitseisen op het gebied van gebruik van gewasgezondheidsmiddelen, allergenen, zwarte metalen etcetera.

Nieuwe rassen ontwikkelen

Het kan ineens nodig zijn om verstand te hebben van de kasteelt van bananen, rijst, koffie of cacao om bijvoorbeeld te kunnen helpen om nieuwe rassen te ontwikkelen. Of de vraag te kunnen beantwoorden of verandering van klimaat invloed op productie, kwaliteit of smaak kan hebben.
Inmiddels zijn de twee cacaoboompjes uitgegroeid tot redelijk indrukwekkende bomen met ook een steeds grotere opbrengst van cacaobonen en ook dit jaar zal door een bevriend bedrijf daarvan wat chocolade gemaakt worden. De koffiebekertjes en andere kartonnen doosjes zijn voor de biologische bestrijding.

Tekst: Filip van Noort