Het geothermieproject van Wayland Energy in Bergschenhoek is gestart met de levering van aardwarmte aan groenteplantenkwekerij Hollandplant. De levering van de aardwarmte vindt plaats via AgroEnergy.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om Hollandplant aan te sluiten op het warmtenet van Wayland Energy, voorheen bekend als Warmtebedrijf Bergschenhoek. De boring startte in augustus van dit jaar. De boorlocatie bevond zich naast het terrein van Hollandplant. AgroEnergy neemt alle warmte uit de bron af en verkoopt en levert die aan uiteindelijk 15 glastuinbouwbedrijven in Bergschenhoek en Bleiswijk.

CO2-neutraal

Directeur Wim Willemse van Hollandplant is verheugd dat de warmtelevering nog in 2017 heeft kunnen plaatsvinden en de teelt en zijn bedrijf verder kunnen verduurzamen. “Met de overstap van fossiele energie naar duurzame aardwarmte realiseren we een forse reductie aan CO2-uitstoot. Dankzij de aardwarmte kunnen wij onze klanten CO2-neutraal geproduceerde planten en daarmee een stukje duurzaamheid bieden.”

Innovatieve boormethode

De geothermische putten van 2.500 en 2.800 meter diep zijn geleverd door Huisman, specialist in hijs-, boor- en offshore-equipment, en bouwbedrijf Züblin. De putten zijn geboord met Huisman’s eigen LOC 400 boortoren, een gecontaineriseerde modulaire toren die is uitgerust met een volledig geautomatiseerde pijpmanipulator en boorvloer. Het boorproces is uitgevoerd zonder personeel op de boorvloer. Het transporteren, inschroeven en losschroeven van pijpen is geheel vanuit de cabine uitgevoerd, wat de veiligheid van het boorproces ten goede komt. Daarnaast neemt de boortoren weinig ruimte in en kan hij worden getransporteerd als 27 ISO containers, wat zorgt voor een snelle, veilige en economische verplaatsing naar de volgende job, aldus Huisman.

Bron: AgroEnergy/Wayland/Huisman. Foto: Huisman.





Gerelateerd