Op donderdag 14 december begint een 30 uur durende hackathon in het World Horti Center in Naaldwijk. Tijdens de hackathon werken 40 internationale studenten twee dagen en een nacht door aan een businesscase uit de tuinbouwsector. De oplossingen die de studenten aan het einde van de hackathon presenteren moeten leiden tot betere bedrijfsprestaties bij de bedrijven die de businesscases aandragen.

De hackathon is een initiatief van de Greenport Hub in het World Horti Center; één van de drie hubs die deel uitmaken van het Centre for Sustainability. Binnen het Centre for Sustainability werken Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus University Rotterdam samen aan oplossingen voor de overgang naar een circulaire economie.

Businesscases

Onder andere Rijk Zwaan, Zentoo, Eminent en Forever Plants brengen businesscases aan voor de hackathon. Op 14 december presenteren deze en andere glastuinbouwbedrijven hun probleemstelling aan de studenten. Op 15 december presenteren de studenten hun oplossingen aan de opdrachtgevers.

Primeur

Volgens oprichter en coördinator van de Greenport Hub Coen Hubers is de hackathon in het World Horti Center de eerste hackathon in zijn soort voor de glastuinbouwsector. “De Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus University Rotterdam hebben de Greenport Hub speciaal opgericht om dit soort programma’s te kunnen organiseren”, aldus Hubers.

Puzzelstukjes

Hubers: “We gaan met drie verschillende universiteiten voor het eerst op een programmatische wijze de koppeling maken met de tuinbouwsector. Daar komt voor deze activiteit nog eens bij dat 70% van de studenten internationale studenten zijn die voor het eerst in contact komen met de tuinbouwsector. In feite liggen alle puzzelstukjes goed, het is nu zaak dat alles op zijn plek valt en of we met de juiste soort oplossingen kunnen komen.”

Tekst: Leo Hoekstra. Foto: World Horti Center.

Gerelateerd