Aqua-Terra Nova & Moor Filtertechniek heeft de Herman Wijffels Innovatieprijs gewonnen voor haar biologische waterzuiveringsinstallatie, de Triton. Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijs op 3 november uit tijdens het Herman Wijffels Innovatie Event in Nijmegen.

De Triton zorgt ervoor dat recirculatiewater door bacteriën worden gezuiverd, zonder chemische middelen of toevoegingen. De bioreactor bootst de natuurlijke omstandigheden van de bodem na. Met een weerbaarder gewas als resultaat, dankzij een gezonde microflora en een schoon watersysteem. Het zorgt voor minder afvalwater, gezondere planten en daarmee een hogere productie, tot wel 5%. De Triton is samen ontwikkeld door Aqua-Terra Nova en Moor Filtertechniek.

Bioreactor

“De Triton zorgt voor duurzamer gebruik van water en minder chemische stoffen in de tuinbouw”, aldus het juryrapport. “Sterk is dat het hele proces in beeld is gebracht en slim is samengewerkt met andere partijen. De Triton is een baanbrekende innovatie die een wereldwijde ketenbrede impact in de tuinbouwsector kan betekenen.”

Andere winnaars

Sinds 2002 kent de Rabobank de innovatieprijs jaarlijks toe in diverse categorieën. De inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit. Aqua-Terra Nova BV & Moor Filtertechniek werden de winnaar van de categorie Food & Agri. Andere winnaars waren AquaBattery B.V. in de categorie Circulaire Economie en Hersenz in de categorie Vitale Gemeenschappen & Zorg. Alle drie wonnen een bedrag van 20.000 euro.

Bron/foto: Rabobank.

Bekijk ook de video van Aqua-Terra Nova BV & Moor Filtertechniek:

Gerelateerd