De omzet van gerberateler Marius Mans van Mans Flowers in Brakel ging de eerste corona-weken met 70% onderuit, maar lijkt nu weer wat terug te veren. Hij is vooral verontwaardigd over de supermarkten. “Ik snap dat voedsel en andere eerste levensbehoeften nu voorgaan. Maar het is toch jammer dat sommige supermarkten de bloemen uit de schappen hebben gehaald, juist nu veel mensen thuis zijn. Er is genoeg vraag.”

Hoe loopt het nu?

Afgelopen twee weken waren natuurlijk dramatisch. Nu lijkt de vraag zachtjes aan wat toe te nemen. We hebben iets meer orders. De prijzen zijn absoluut nog niet wat ze horen te zijn, natuurlijk. En de aantallen zijn ook niet wat ze normaal zijn.

Heeft dat met Pasen te maken?

Zou goed kunnen. Dat het en-en is. We zien dat de verkopen van winkels die opengebleven zijn, ook in Duitsland, hartstikke goed zijn. Uit de verkoopgegevens van een keten kunnen wij afleiden dat de verkopen zelfs beter zijn dan vorig jaar. Het is gewoon jammer dat een deel van de supermarkten de bloemen van de schappen afgehaald heeft, tijdelijk of helemaal. Beetje raar in een tijd dat veel mensen thuis moeten blijven of thuis werken. Die consument wil die bloemen wel, daar ligt het niet aan. Dan praat ik over Nederland en Duitsland natuurlijk. In Engeland is het waarschijnlijk zo’n beetje hetzelfde. In Italië en Spanje is het waarschijnlijk een ander verhaal.

Snap je die reactie van de retail?

Ik vind het wel een beetje bizar, ik hoor daar ook klachten over. In sommige supermarkten in Nederland staat een heel mooi vers product, maar er zijn ook supermarkten die het helemaal laten versloffen. Als er rommel staat van anderhalve week oud, dat gaat niemand kopen natuurlijk.
Het is een vreemde situatie: waarom zouden wij als bloemen- en plantensector getroffen moeten worden, terwijl er juist nu heel veel mensen thuis zijn. Het is eigenlijk een belachelijke situatie. Maar die supermarkten zijn heel rigoureus en denken: die bloemen zijn nu even minder belangrijk en schoppen die categorie aan de kant.

Hoe groot is je omzetverlies tot nu toe?

Je praat dan toch al gauw over enkele honderdduizenden euro’s. Vorige week hadden we 70% minder omzet en deze week schat ik het op 30 tot 40% minder.

Heb je nog specifieke teeltmaatregelen genomen?

We hebben de temperatuur wat teruggezet. We hebben natuurlijk het geluk gehad dat het de afgelopen weken buiten vrij fris was, met mooi zonnig en droog weer. Van vochtproblemen heb je dan geen last. Dan kun je iets makkelijker koeler telen. Komende week, als het warmer wordt, dan kun je daar weinig meer aan sturen. Dan wordt het wel moeilijker.

Pluk je nu minder gerbera’s of laat je product uitbloeien?

Wij hebben daar over getwijfeld; er zijn collega’s die met de heggenschaar wat vakken bijgewerkt hebben. Daar hebben wij niet voor gekozen, wij oogsten gewoon normaal door. De bloemen die we niet kwijt kunnen gooien we weg. We hopen dat dat de komende weken minder vaak nodig zal zijn.

Hoe reageren je collega’s en hoe pakken die het aan?

Moeilijk in te schatten, de eerste weken was iedereen natuurlijk in paniek. De ene teler gaat heel koud, de ander wat minder of gaat op de normale manier door. De ene maait de oogst helemaal weg, de ander oogst normaal door. Daarin zie je toch wel verschillen.

Heb je nog specifieke maatregelen getroffen voor je personeel?

Wij hebben een aanvraag gedaan voor looncompensatie. De mensen maken gewoon hun uren, en het gewasonderhoud gaat bij ons ook gewoon door. Ik ga ervan uit dat de aanvraag toegewezen gaat worden. Maar dat duurt natuurlijk allemaal best lang.

Heb je nog last gehad van uitvallers door ziekte?

Nog niet. Wij hebben een best wel jong team. Iedereen let wat beter op elkaar. Tijdens het oogsten kunnen we probleemloos afstand houden. Handen wassen wordt hier altijd al gedaan, maar daar wordt met de pauzes nu wel extra op gelet.

Zijn er nog andere veranderingen als gevolg van het coronavirus?

Vanmiddag hebben we een online studieclub, via LetsGrow. Dan maken we filmpjes van het gewas en gaan we online het gewas met elkaar vergelijken. Dat is op zich wel een nieuwe manier van werken. De klimaatgegevens vergeleken we altijd al, alleen krijgen we die nu mee via de webverbinding (zie ook dit eerdere Onder Glas bericht).

Wat verwacht je van de overheid?

Als ik de loonmaatregel lees, vraag ik me wel af of die goed toepasbaar is. In mei hebben wij de Moederdagpiek. In maart hadden we de Engelse Moederdag, die heeft wat omzet gekost. Dan weet ik niet of die loonmaatregel wel helemaal op maat is gesneden voor de tuinbouw. Misschien dat LTO daar nog wat aan bij moet sturen. De schades in de tuinbouw zijn nu zo gigantisch hoog, dat ik toch wel een flink pakket aan compenserende maatregelen verwacht.

Waar hoop je op?

Ik hoop dat we de schade een beetje kunnen beperken, veel meer moeten we van dit jaar niet verwachten. Vier weken geleden zag het er allemaal nog heel positief uit, maar dan zie je hoe grillig de werkelijkheid soms kan zijn.

Tekst: Mario Bentvelsen