De sluiting van de horeca als gevolg van de corona-maatregelen heeft de stabiliteit uit de markt voor groenten en fruit gehaald. De consument bepaalt nu voor de volle 100% de waarde van producten. Als gevolg daarvan zijn sommige groenten goedkoop en anderen juist duur, zo meldt Foodlog.

De prijsvorming van Nederlandse kasgroenten in het voorjaar is sterk afhankelijk van de productie in landen om ons heen. Stopt de productie in Spanje, dan schieten hier de prijzen omhoog. Ook het consumentengedrag beïnvloedt de prijzen in hoge mate. Is het vroeg warm, dan zijn de komkommers niet aan te slepen. Gaat de temperatuur omlaag, dan daalt de interesse. Dit seizoenseffect wordt nog eens extra versterkt door het weggevallen van de horeca.

Snackgroenten goedkoop

De extra strenge landelijke maatregelen die zijn ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus heeft de prijzen van verse producten, zoals bloemkool, courgette en ijsbergsla opgedreven. Daarnaast stegen de prijzen van broccoli, paprika, sperziebonen en witlof ook. Een deel van deze producten komt uit Spanje, maar er zit ook Nederlands product tussen.
Tegelijkertijd zijn de prijzen van snackgroenten gedaald. Supermarkten hebben namelijk de schapruimte voor deze producten verkleind, zodat er meer ruimte is voor goedkope producten als aardappelen, gewone tomaten en sla. Dit zijn namelijk de producten die vooral favoriet zijn bij ‘plunderende’ consumenten.

Stabiele consumentenprijzen

Ondanks de coronacrisis en extreem hamstergedrag zijn de consumentenprijzen in de supermarkten stabiel gebleven. De netto prijsstijging was 0,7% van alle producten, zo meldt supermarktscanner.nl. Supermarkten hebben dus geen slaatje geslagen uit de hamsterwoede van consumenten.
Aangezien handelaren vaste contractprijzen afspreken met hun afnemers is het verschil tussen inkoop en verkoop in het handelskanaal gecompenseerd. Of de handel daardoor verlies heeft geleden, valt nog te bezien. De inkoopprijs van veel producten is gelijk, of gedaald. De prijs van komkommers daalde bijvoorbeeld direct na het sluiten van de horeca en de groothandelsmarkten door heel Europa.

Tekst: Pieternel van Velden