Hillenraad Partners is een samenwerking aangegaan met Data Refinery Amsterdam, dat is gespecialiseerd in het analyseren van data en het vinden van patronen in datasets. Hillenraad Data Refinery wil ondernemingen in de tuinbouw helpen om data om te zetten in waardevolle informatie.

Data Scientists Mathilde Aarnink en Johan Meppelink van Data Refinery Amsterdam vonden eerder data gedreven oplossingen voor grote ondernemingen in de bancaire en energiesector. Hun aandacht werd getrokken door de tuinbouw, omdat daar nog grote stappen te maken zijn. Het lijkt een onontgonnen terrein met veel data uit uiteenlopende bronnen, van veredeling en productie tot en met marketing en verkoop. Met de koppeling van datakennis aan de markt- en sectorkennis is er nog een wereld te winnen, denkt Hillenraad.

‘Het nieuwe goud’

De samenwerkende partijen gaan voor bedrijven gericht op zoek naar relaties tussen interne en externe data. Denk aan productie- en marktdata, maar ook aan orders en leverprestaties, genetica en planteigenschappen en meer. Met behulp van software voor patroonherkenning, het modelleren van afhankelijkheden, het ontdekken van samenhang en gezond boerenverstand, wordt stap voor stap gezocht naar de ‘speld in de hooiberg’. Die kan voor een onderneming ‘goud’ waard zijn. “De euforie is mogelijk vergelijkbaar met het ontdekken van een nieuwe Rembrandt. Wij kijken ernaar uit om met de eerste ondernemers het hooi in te duiken om het nieuwe goud in de tuinbouw te gaan ontdekken”, aldus Hillenraad.

Bron/foto: Hillenraad Partners.

Gerelateerd