Berry Looijen, technisch specialist bij Interpolis, weet hoe belangrijk goede belichting is voor ondernemers. De overheid geeft een extra stimulans bij het terugdringen van de CO2 uitstoot en het duurzaam ondernemen. “Ik verwacht een run op de vervanging van de traditionele SON-T belichting. En ik heb dan meteen wel zorgen. Er zijn veel spelers op de markt en niet alle LED-belichting is geschikt voor de omstandigheden in de kas. Voor je het weet zit je als teler met de gebakken peren.”

Belichten met LED wint steeds meer terrein. Dat is te danken aan de hogere efficiency in lichtopbrengst, de grotere mogelijkheden tot samenstellen van gewas en specifieke lichtrecepten Berry: “De investering in LED is fors. Bij het maken van de juiste keuzes komt veel kijken.”

Er zijn veel verschillende leveranciers en armaturen in de markt

Berry vervolgt: “Juist omdat niet alle LED-armaturen geschikt zijn voor de omstandigheden in de kas is het belangrijk dat ondernemers goede keuzes maken. Uitval van je belichting heeft direct effect op de kwaliteit van je teelt én dus van je afzet. Ga in zee met leveranciers en installateurs die ervaring hebben met glastuinbouw en de teeltomstandigheden in de kas. Wees alert op de koelingsmogelijkheid en denk na over de stroomkwaliteit.

Ga je bestaande SON-T armaturen vervangen en de rest van de installatie hergebruiken?

Dan is het goed om te weten dat daar nog veel bij komt kijken Laat deze installatie controleren op geschiktheid voor de nieuwe situatie. Kijk bijvoorbeeld wat dat betekent voor de bestaande belichtingspanelen. Denk na over brandveiligheid en de belasting van de transformatoren. En, zeker niet onbelangrijk, ben je eenmaal aan het vervangen? Wees dan ook alert op het diefstalrisico bij plaatsing. De dure armaturen zijn gewild.

Enkele tips voor u en uw installateur:

  • Maak gebruik van LED-lampen die geschikt zijn voor de teeltomstandigheden, bijvoorbeeld hoge luchtvochtigheid, temperatuur, of het gebruik van de schoonmaak- en gewasbeschermingsmiddelen.
  • LED-armaturen kunnen een behoorlijk gewicht hebben. Hiervoor moet de constructie en de kas waar ze hangen geschikt zijn
  • Let op dat de ophangsystemen die gebruikt worden voldoende borgen dat het armatuur door stoten niet naar beneden kan vallen. Monteer eventueel een safety koord.
  • Schenk aandacht aan de juiste elektrische beveiliging en kabels en voorkom brand.
  • De elektrische installatie die gebruikt wordt voor SON-T is niet altijd geschikt om de armaturen 1 op 1 te wisselen met LED armaturen. Laat de installateur de installatie opnieuw beoordelen hierop.
  • Laat de LED installatie opleveren met een power quality meting zoals omschreven in de brochure Assimilatiebelichting controle en onderhoud. Mogelijke fouten heb je dan in beeld en kunnen snel opgelost worden.

Meer weten?

Maak de juiste keuze bij LED-belichting in de kas. Kijk op onze website voor meer tips over het veilig installeren van LED. Kijk voor meer info op onze website.