In Later als ik Groot ben (met Jochem van Gelder) wordt met een jongen of meisje uit groep 7 of 8 gekeken wat het inhoudt om hun droomberoep uit te oefenen en welke vervolgstudie daarbij het beste past. Vorige week hadden we basisscholiere Annejet op bezoek op de HAS.

Al eerder schreef ik over het schooltuintje 2.0 genaamd GrowWizzKid. Op een van de basisscholen die met het systeem werkt, groeiden niet alleen de radijsjes heel mooi, maar ook de belangstelling voor de tuinbouw van de leerlingen. Annejet weet heel zeker dat zij later in de tuinbouw gaat werken. Annejet, het meisje uit de stad (Rotterdam nota bene), dat in de tuinbouw wil gaan werken….. Dat is precies de doelgroep die voor ons, agrarische HBO, zo onbereikbaar lijkt te zijn. Een kans dus.

Annejet was ’s morgens pas geïnformeerd dat ze een dagje weg mocht van school. Het schijnt dat twee andere meiden, die ook in de tuinbouw wilden gaan werken (!), een traantje hebben moeten wegpinken. Na de lunch op de HAS moest Annejet flink aan de slag. Eerst mocht ze even met onze klimaatcomputers werken. De HAS heeft een achttal prachtige klimaatcellen met LED-lampen die je op allerlei manieren kunt instellen. Ik begin er niet aan, John van onze schooltuin is er veel handiger in. Maar zet zo’n basisscholiere achter de computer en je hebt er zo blauwe en rode lichtinstellingen ingezet. Dat je alles groen ziet na zo’n klimaatkamerbezoek was een mooie bijkomstigheid.

De kop was er af, vervolgens maar eens even in de practicumzaal, een groep jonge mannen van het werk houden. Dat viel Annejet wel tegen, weinig meiden om gezellig mee te kletsen. Wel interessant wat die jongens allemaal met een microscoop konden zien. Dat minuscule details in de plant zo groot kunnen worden. Tenslotte, de mooiste opdracht, in het allerleukste groentegewas, de aardbei. In het winterseizoen doen we al jaren proeven met Klaas de Jager van The Greenery om te kijken of we de winterproductie een beetje aan de gang kunnen krijgen. Doordragers naast junidragers geprobeerd, oude planten naast jonge planten, A+ en trayplanten, verschillende lampen er boven, solitaire bijen erbij, de nieuwste rassen, gewone SON-T of LED er boven.

Deze winter kijken we heel serieus naar smaak. In de VS hangt de hele wietteelt vol met plasmalampen, omdat dat voor de kwaliteit geweldig zou zijn. In Nederland kom je ze haast niet tegen. Er komt een volledig spectrum licht uit, bijna natuurlijk en het bevat aardig wat blauw en een beetje UV (handig voor bestuivende insecten). Annejet kreeg uiteraard de vraag welke aardbeien ze het lekkerst vond, die van onder plasma- of SONT-lampen. Aan zuurbepaling zijn we niet toegekomen, maar Annejet kan nu wel heel goed aardbeien plukken, een Brix-waarde bepalen is een peulenschil en proeven kan ze als de beste. Wat de lekkerste aardbei was? Kijk op zaterdag 20 januari, 11.00 uur, RTL4 of in de herhaling op 31 maart om 17.00 uur!

Jasper den Besten, Lector Nieuwe Teeltsystemen HAS Hogeschool