Het nieuws zal weinig telers zijn ontgaan: Wageningen University & Research en de Chinese internetgigant Tencent schrijven een competitie uit voor het beste zelfsturende teeltsysteem. Onder de naam Autonomous Greenhouse nodigen ze teams uit om een kassysteem te ontwerpen dat zonder menselijk ingrijpen de hoogste productie weet te realiseren. Het testgewas voor dit tuinbouwproject op gebied van kunstmatige intelligentie is komkommer. De meest gehoorde reactie van collega-telers: ‘dat gaat niet gebeuren’. Nou, ik denk dat dit binnen een tijdsbestek van een jaar of 10 wel degelijk een grote en belangrijke factor wordt binnen de glastuinbouw.

Ik denk serieus na over deze ontwikkelingen en uiteraard roept dit proces ook de nodige vragen op. Want wanneer is een autonome kas een succes? Bij een productie van 105%, of misschien al bij 95%? Interessant is ook wie de eigenaar wordt van die nieuwe informatie en planteigenschappen uit het project, de grote IT-bedrijven die het meeste investeren? Wie gaat die data beheren en wanneer moet je als ‘traditionele’ teler instappen?
Voldoende vragen waar nog geen pasklare antwoorden op zijn, maar dat mag geen reden zijn om de ontwikkeling te bagatelliseren. ‘Self learning’ wordt nog erg onderschat in de glastuinbouw, maar dit proces is onomkeerbaar. Natuurlijk houden wij als telers een logboek bij, om een jaar later te constateren dat we toch dezelfde fout hebben gemaakt. Een ding staat vast: die fout gaat de computer nooit meer maken!

Feit is dat tegenover de scepsis van de teler, de meewarige glimlach van IT-ers staat. Zij zien een enorme uitdaging door de huidige kennis te koppelen aan logaritmes en door die meermalig net een beetje anders uit te voeren, kan er een maximaal resultaat worden behaald. De eerste stappen zijn al goed zichtbaar. De weg naar vegetatief of generatief sturen wordt steeds meer inzichtelijk gemaakt door computers, met dank aan de snelle opmars van sensoren.

Ik ben benieuwd hoeveel telers op deze ontwikkeling gaan inspelen. Wie kunnen er aanhaken? En wat mag het kosten? Ik ben ervan overtuigd dat dit invloed gaat hebben op het telen op lange termijn en zou daar graag onderdeel van zijn. Kan ik een telefoontje van een deelnemend team verwachten? Ik ben beschikbaar en kan niet wachten hoe IT-ers dit gaan aanpakken. Het gaat gebeuren, of ik ze nu help of niet.

Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk

Gerelateerd